Krenuo HEP-ov pilot projekt uvođenja naprednih mreža vrijedan 230 milijuna kuna

Hrvatska elektroprivreda (HEP) krajem je srpnja dobio 150 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sredstva iz fonda koji se zove Operativni program konkurentnost i kohezija, odobrilo je Ministarstvo zaštite okoliša za HEP-ov pilot projekt uvođenja naprednih mreža. Projekt je ukupno vrijedan 230 milijuna kuna. Ostvareni iznos dobiven iz fondova, do sad je najveći iznos bespovratnih sredstava koji je HEP do sada ‘povukao’ iz Europske unije.

“Pilot-projekt uvođenja naprednih mreža značajan je za prilagodbu djelatnosti distribucije električne energije u Hrvatskoj promjenama koje donosi paket propisa Europske unije Čista energija za sve Europljane”, kazao je prilikom potpisivanja ovog značajnog ugovora predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Barbarić je najavio i skori početak procesa zamjene 2,4 milijuna električnih brojila onim naprednijima u sklopu Pilot – projekta uvođenja naprednih mreža. Iznos darovnice. financirana iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014. -2020.’ (OPKK) je 149, 95 milijuna kuna, odnosno oko 85 posto iznosa. Preostalih 15 posto (28,86 milijuna kuna) osigurava HEP ODS pa ukupna vrijednost pilot projekta iznosi 176,81 milijuna kuna. Uz to, HEP će u uvođenje naprednih mreža uložiti dodatnih 52 milijuna kuna pa će ukupna vrijednost projekta narasti na 230 milijuna kuna.

Spomenuti modernizacijski pilot-projekt odnosi se prvenstveno na informatizaciju dijela elektrodistribucijske mreže u Hrvatskoj. Planira se uspostava napredne mjerne infrastrukture koja će omogućiti precizniji izračun gubitaka, lociranje područja s povećanim gubicima u distribucijskoj mreži, praćenje potrošnje električne energije te aktivno upravljanje potrošnjom na razini krajnjih korisnika.

Čak 6 125 trafostanica stoga će ugraditi sumarna brojila, a kod krajnjih kupaca 24 000 postojećih brojila zamijenit će se naprednijim brojilima, dok će postojeća 449 transformatore zamijeniti modernijim i energetski učinkovitijim modelima što će znatno smanjiti gubitke.

U planu je i automatizacija srednjenaponske mreže što će u konačnici povećati pouzdanost napajanja smanjenjem trajanja neplaniranih prekida te stvoriti tehničke preduvjete za još šire uključivanje obnovljivih izvora energije u elektrodistribucijsku mrežu.

Ovaj pilot sustav uvest će se u pet HEP-ovih distribucijskih područja koja uključuju gradove Zagreb, Split, Osijek, Zadar i Dubrovnik.

Autorica: Mia Mitrović

Komentari