KRENULO JE! Danas će se u Zagrebu testirati 587 učenika: ‘Ako bude nužno, uvest ćemo online nastavu’

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Brzi testovi danas će se prvi put provesti u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama. Iva Milardović Štimac, pomoćnica pročelnika Ureda za obrazovanje Grada Zagreba, rekla je da Grad Zagreb želi provesti kratko preliminarno ili pilot-istraživanje o prisutnosti koronavirusa među učenicima i zaposlenicima škola. Testiranje će se provesti u 15 škola.

“Danas je na redu testiranje u tri škole. Testirat će se 587 učenika i djelatnika. Negativni rezultati neće se dodatno potvrđivati, a pozitivni će se potvrditi PCR testom”, rekla je Milardović Štimac, piše N1.

Testiranje antigenskim testovima provodit će djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar od 30. studenog do 4. prosinca u 15 škola Grada Zagreba, a ukupno bi trebalo biti testirano oko 3000 učenika.

“Gleda se situacija od škole do škole. Situacija nije svugdje jednaka. Mi reagiramo promptno, pratimo situaciju u školama, ali kažem, svaka situacija se gleda izdvojeno. Ako rezultati ovog testiranja pokažu da je online nastava na 14 dana ili na nekakav duži period potrebna i u ostatku škola, mi nećemo tu mogućnost isključiti i donijet ćemo takvu odluku ukoliko to zaista bude bilo potrebno”, poručila je.

U svakoj od 15 škola, 8 osnovnih i 7 srednjih, testirat će se po 120 učenika, uz prethodnu suglasnost roditelja, te 20 zaposlenika, metodom slučajnog odabira.

Cilj testiranja jest na reprezentativnom uzorku dobiti informacije o prisutnosti virusa u zagrebačkim školama temeljem kojih će se određivati daljnje epidemiološke mjere u školama Grada Zagreba”, napisao je.


Komentari