‘KRENITE ODMAH S ODVOZOM’ Tomašević oštro o štrajku Čistoće: ‘Prijavit ćemo sudu nezakoniti štrajk’

Foto: Ranko Suvar / Ronald Gorsic / CROPIX

Gradonačelnik Tomislav Tomašević obratio se javnosti u prostorijama Gradske uprave, a razlog su najnovija zbivanja u zagrebačkoj Čistoći.

”Prošla vlast kolektivni ugovor nije poštivala. Mi ne da ga poštujemo, nego smo i mimo kolektivnog ugovora koji je na snazi dali uputu Upravi Holdinga da ide povećati materijalna prava, svjesni inflacije, otežanih uvjeta i reforme koja je u tijeku. Iako je ugovor na snazi i poštujemo ga, mi smo svojevoljno u rujnu prošle godine pokrenuli pregovore. Međutim, sindikati su se postavili, a neka oni to objasne radnicima, da žele linearno povećanje svih plaća, da se i menadžerima i radnicima u operativi jednako poveća”, rekao je.

”Doista bih volio da sindikati objasne zašto su odbijali to da se ne povećavaju plaće linearno, nego po postotku da se poveća najviše onima koji imaju najmanje plaće”, dodao je.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Dodao je i da je Gradska uprava bez ikakvih pritisaka povećala božićnice. ”Svima, nenajavljeno, bez ikakvih pritisaka smo za 500 kuna povećali božićnice”, rekao je.

Kaže da je aktualna gradska vlast, za razliku od prošle, ukinula agencijski rad. ”Svim radnicima smo dali ugovorni rad i sad uživaju u svim pravima. To je nova vlast u odnosu na staru. I sad mi ispadamo neosjetljivi. Sindikati govore o višegodišnjem zanemarivanju. Višegodišnjem. A mi smo tu godinu i pol. I onda sam dogodi nenajavljeni, nezakoniti štrajk. A spremni smo na socijalni dijalog”, rekao je.

”Prijetilo im je da ne dobiju plaće”

Podsjetio je na loše stanje u Holdingu koje je zatekao kada je došao na vlast. ”Radnicima je prijetilo da ne dobiju plaće. Grad je ugrozio svoju likvidnost kako bi spasio Holding i da plaća ne kasni niti jedan dan”, poručio je.

Kaže da potpuno razumije da su se radnici Čistoće solidarizirali s trojicom kolega koji su sad otpad stavljali u isti kamion. ”I oni su sami priznali da su pogriješili, moglo se raspravljati jedino o težini sankcije. Uprava je donijela odluku o otkazu, ali onda su ju povukli. U ponedjeljak su radnici rekli da je to jedini uvjet za povratak na posao, a onda su sutradan došli s 11 zahtjeva. Sutra mogu doći s 22 zahtjeva. Radnici kažu da ih sindikati ne predstavljaju – s kime da razgovaramo? Koja je poanta da razgovaramo sa sindikatima ako se dođe do nenajavljenog štrajka? Zakon regulira kada se može ići u štrajk. Mi smo u proceduri mirenja, i unatoč tome imamo štrajk koji ide u nedogled. Sindikati tvrde da to nije pod njihovom kontrolom, ali žele razgovarati s nama o plaćama za cijeli Holding”, rekao je Tomašević.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

”To da sindikati tvrde da to nema veze s njime, a u isto vrijeme sjedaju s nama za stol – to ne može biti tako. Znači li to da će nama svaka podružnica otići u nenajavljeni štrajk i reći da je to spontani bunt? Uprava će danas prijaviti sudu ovaj nezakoniti štrajk. Oni smatraju, i mi se s time slažemo, da trošak plaća radnika za svaki dan štrajka snosi sindikat. Od jučer kad je jasno da je štrajk nezakonit, a govorimo o 100.000 eura, trošak snose sindikati”, najavio je.

”Pozivam radnike da krenu s odvozom. Uprava je spremna odmah prihvatiti 5 od 11 zahtjeva, a u najkraćem roku pregovarati o ostalih 6”, poručio je radnicima.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Kaže da se svi moraju ponašati razumno. ”Ja ne vjerujem da je bilo kojem radniku Holdinga, uključujući i sindikate, u interesu da to ide toliko daleko da Holding ide u stečaj. Ako Holding ode u stečaj, Grad njime ne može upravljati. Baš me zanima kakvi će onda biti uvjeti. Ja sam se godinama borio, kao i radnici, protiv privatizacije. Pozivam radnike za stol. Ne može biti da danas imaju 11 zahtjeva, a sutra 22. I trebamo predstavnika radnika. Jer sindikati kažu da oni ne predstavljaju radnike. Kako je moguće da tako na primjer samo medicinske sestre ili policajci dođu i kažu evo mi smo svi u štrajku? Ja ne znam za ovakvu situaciju da se ikada dogodila. Dok traje socijalni dijalog, kad su se ukinuli agencijski ugovori, da se ide u štrajk”, kazao je.

Tomašević je na konferenciji za medije odgovarao i na pitanje novinara. Rekao je da cijelo vrijeme razgovaraju i komuniciraju s radnicima. ”Sve smo radnike, pa i one Čistoće, stavili u kolektivne ugovore u kojima prije nisu imali prava jer su bili agencijski radnici. Imate situaciju da je Čistoća tvrtka u kojoj neodvoz par dana utječe na javno zdravlje. I baš zato u kolektivnom ugovoru imate propisano da kad se ode u štrajk mora određeni broj radnika biti na radnom mjestu, a to je za Čistoću 150. A sada to nije tako. Što je onda ovo ako nije štrajk”, kaže Tomašević.

IMAJU RJEŠENJE AKO SE ŠTRAJK NASTAVI! Direktor Čistoće poslao oštru poruku: ‘Razmišljamo o uvozu stranih radnika’

Na pitanje je li ostao zatečen zahtjevima za povećanjem plaća, Tomašević kaže da je u prethodnim zahtjevima sindikata problem bio samo u tome da su tražili linearno povećanje plaća, a nisu željeli pristati na to da se plaće povećavaju na način da najveće povećanje dobiju radnici koji su tada imali najmanje plaće.

”Želio bih čuti sindikate kako oni vide situaciju. Oni su prvi kad su izašli pred radnike rekli da oni nemaju veze s time, pojavili su se blijedi kao krpe. Stoje li oni iza tog štrajka? Ako ne stoje, mi ne znamo s kime pregovaramo. Ako stoje, onda oni snose trošak nezakonitog štrajka”, poručio je Tomislav Tomašević i dodao da sindikati trebaju preuzeti svoju odgovornost.

‘SVI SU KAO JEDAN’ Radnici Čistoće ne odustaju od štrajka: ‘Ostaju ovdje dok im se netko ne obrati’

Komentirao je i najavu direktora Čistoće da će se, ako se štrajk ne razriješi, uvoziti strane radnike. ”Ja vjerujem u razum i da kad neko dođe sa zahtjevima da očekuje da se pregovara, a ne da oni budu 100 posto usvojeni”, kazao je.

Na pitanje hoće li posjetiti radnike u štrajku, rekao je da hoće. ”Ja nisam Bandić koji je za svako zapošljavanje u Holdingu morao dati potpis. Ako treba, uključit ću se u razgovore, ali s kime da razgovaram? Ima li netko tamo mandat reći da kad usvojimo 11 zahtjeva da neće biti 11 novih? U ponedjeljak je bilo mi se vraćamo na posao, a jučer su došli s njih 11”, rekao je.

”Ja nemam ništa protiv štrajkova. To je sastavni dio socijalnog dijalog i pritiska, no postoje pravila kako se oni izvode. Ovo nije način”, kazao je i dodao – korak po korak. ”Razgovarat ćemo i pregovarati, a poruka je jasna – neka preuzmu odgovornost”, poručio je Tomašević.

(FOTO) I DALJE U ŠTRAJKU: Ovako izgleda Zagreb kad nema djelatnika Čistoće

Odgovorio je i na pitanje smatra li ovaj štrajk svojim porazom. ”Ne smatram ovo svojim osobnim porazom jer recite vi meni što se u 20 godina oko otpada promijenilo? Koje postrojenje je izgrađeno?  Što se promijenilo u naplati? Naravno da ima jako puno pritisaka i interesa, ali nećemo odustati”, kazao je.

Podsjetio je da štrajk direktno utječe na građane. ”Ovo sada ima financijske posljedice za Čistoću jer će doći reklamacije oko neizvršene usluge što će financijskih oštetiti firmu. Oni kažu da su godinama prije nas potplaćeni. Mi to rješavamo i spremni smo napraviti dodatne korake koliko god je to moguće s obzirom na održivost Holdinga. Ali pozivam na razum na kako bi usluga mogla ići”, poručio je radnicima.

Direktor Čistoće ponudio ostavku

Istaknuo je i da je Uprava u prvoj godini mandata morala dijeliti otkaze kako bi se spasio Holding. ”je li netko može pomisliti da je to lagano? Recite mi jednu firmu ili vlast koja je u prvoj godini mandata morala dati 10 posto otkaza? Tko to ide raditi iz hira? Doslovce spašavamo firmu od ruba bankrota”, poručuje Tomašević.

Otkrio je da mu je direktor čistoće Davor Vić ponudio ostavku.

”Ponudio je ostavku. Nisam ju prihvatio jer ne vidim kako je to njegova odgovornost. Jesu li se materijala prava radnika povećala u godinu i pol? Jesu. Jesu li ovi radnici pogriješili? Jesu. Je li ova odluka o sankciji bila pregruba? Možda jest i povučena je”, kaže.

Nije želio otkriti kako će Grad riješiti otpad, odnosno o svojim opcijama za uklanjanje otpada s ulica, jer će se onda, tvrdi, naći načini kako to spriječiti.

”Postupak mirenja nema smisla dok traje štrajk. To je pitanje za sindikate. Mi imao zakonski rok za mirenje tijekom kojeg ne smije doći do štrajka, a do njega je došlo”, zaključio je.

”Ja se nadam da će razum prevladati jer mislim da nikome nije u interesu da pošalju svoju firmu u stečaj. Neki radnici i neki od tih sindikata su se u prošlosti borili da firma ne ode u privatizaciju, i ja sam ih u tome podržavao”, kaže Tomašević i dodaje da će ”sutra komunicirati druge poruke”.

Foto: Zagreb.info

Radnici Čistoće od ponedjeljka štrajkaju i ne odvoze otpad u gradu s namjerom da im se ispuni 11 zahtjeva koje su stavili pred Upravu Zagrebačkog holdinga. Najvažnije im je, kažu, povećanje koeficijenta.

‘NI TREĆA SMJENA NEĆE IZAĆI NA TEREN’ Djelatnik Čistoće otkrio daljnje planove: ‘Nećemo odustati dok se koeficijenti ne povećaju. Neka nam daju otkaz’


Komentari