Kreće testiranje prvih ampula cjepiva protiv koronavirusa

Pixabay

Za tjedan dana, Institut u Seattleu će primiti prve ampule kako bi testirao cjepivo protiv koronavirusa kojeg je stvorila američka tvrtka Moderna, prenosi Novi list.

Radi se o dvjema injekcijama koje se daju u gornji dio ruke 45 dobrovoljaca, a u razmaku od 28 dana.

“Jedno je imati prototip cjepiva koji će biti testiran, a drugo je imati cjepivo koje je učinkovito i sigurno te se može ubrizgati milijunima ljudi. Kako bi se to ostvarilo bit će potrebno barem godinu dana”, upozorava voditelj američkog Instituta za infektivne bolesti.

Podsjećamo, tvrtka Moderna prvu je ampulu stvorila vrlo brzo, za samo 42 dana. Prve su ampule poslane raznim institutima kako bi eksperimentiranje moglo započeti. Ampulom mRNA-1273 u organizam dobrovoljaca trebao bi se ubaciti protein ‘spike’, a cilj je aktivirati imunološki sustav.

Sam proces eksperimentiranja teći će sporo zbog toga što je oprez nužan. Najprije će se provoditi testiranja na životinjama, a zatim na malim skupinama ljudi. U svakom slučaju, 45 dobrovoljaca iz Seattlea bit će pregledano 11 puta u ambulanti te će četiri puta telefonski razgovarati sa znanstvenicima, a stručnjaci će ih promatrati 14 mjeseci. Znanstvenici će testirati razne doze cjepiva pa će tako prva grupa ljudi primiti dozu od 25 mikrograma, druga skupina dozu od 100 mikrograma, a treća onu od 250 mikrograma.

Osim Moderne, i drugi su laboratoriji sve bliže kreiranju prototipa cjepiva. Svi oni ciljaju na protein ‘spike’ koji bi trebalo ubrizgati u tijelo pacijenta kako bi se pokrenuli imunološki obrambeni mehanizmi i razvila antitijela potrebna za svladavanje virusa.

“Naša se tehnologija zasniva na tipu virusa zvanom adenovirus, izoliranom iz primata, koji koristimo za prijenos”, objasnio je Repubblica Stefano Colloca, šef tehnološkog odjela tvrtke Reithera, talijanske biotehnološke tvrtke koja također radi na razvijanju cjepiva.


Komentari