KREĆE REKONSTRUKCIJA NATHODNIKA NA KUSTOŠIJI: Bilo bi isplativije sve jednostavno srušiti?

Pixabay

Grad Zagreb odlučio se na rekonstrukciju nathodnika kod nekadašnje Tvornice olovaka Zagreb (TOZ) na Kustošiji iako je analiza stručnjaka pokazala da bi najisplativije bilo srušiti ga i napraviti novi. Cijela rekonstrukcija koštat će sveukupno 3,2 milijuna kuna, a temeljem istražnih radova utvrdilo se da je građevina u vrlo lošem stanju koje zahtijeva opsežnu sanaciju, a što košta.

Pojedini elementi konstrukcije potpuno su uništeni, čime je ugrožena nosivost i stabilnost. Sanaciju nathodnika treba planirati u što skorijem roku jer loše stanje pojedinih dijelova konstrukcije ugrožava njezinu nosivost i stabilnost te sigurnost korisnika – stoji u dokumentaciji natječaja kojim Grad traži izvođača radova na takozvanom TOZ-ovu nathodniku, prenosi Večernji.

Sam natječaj otvoren je do sredine siječnja, a nakon što Grad odabere najpovoljniju ponudu i s izvođačima sklopi ugovor, oni imaju još pola godine da nathodnik dovedu u stanje iz 1996. godine, kad su na njemu posljednji puta bili radovi.

Građani su rekonstrukciju jedva dočekali te su neki od njih za Večernji rekli i da im neće biti problem prugu prolaziti okolnim, dva kilometra dužim putem dok se nathodnik bude sanirao.

Radovi sanacije obuhvaćat će kompletnu obnovu svih gaznih površina, nosive konstrukcije i ograde te uređenje oborinske odvodnje. Bit će obnovljena i javna rasvjeta, što nije predmet ove nabave, ali će trebati uskladiti radove, kažu u Gradu pa dodaju da će se dio radova morati izvoditi vikendom i noću jer će se morati isključivati napon na pruzi.


Komentari