KREĆE MASOVNO CIJEPLJENJE: Na Velesajmu od srijede možete dobiti svoju dozu AstraZenece ili Pfizera

Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

Dugo najavljivano masovno procjepljivanje Zagrepčana protiv bolesti COVID-19 počet će u srijedu. Potvrdio je to Večernjem Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

“Sutra imamo probu i cijepit ćemo oko 300 građana, da se uigramo te da vidimo kako funkcionira, a potom u srijedu, 7. ožujka počinje masovnije cijepljenje”, rekao im je Šostar.

Naglasio je kako je osigurano oko 30.000 doza cjepiva AstraZeneca. Ovaj i sljedeći tjedan namjera je procijepiti građane svim raspoloživim dozama osiguranog cjepiva, tvrdi Šostar.

“U srijedu od osam sati na Zagrebačkom velesajmu cijepit ćemo 1.500 sugrađana. U četvrtak i petak cijepit ćemo još 1.500 sugrađana ujutro i isto toliko popodne, odnosno njih 3.000 po danu. Od ponedjeljka nam je u planu cijepiti 5.000 sugrađana po danu, a daljnji ritam cijepljenja ovisi o tome kako će nam stizati nove naručene količine cjepiva”, govori.

Dodao je kako, uz cjepivo AstraZeneca, čekaju i veće količine naručenog Pfizerova cjepiva. Paviljon broj 6 na Velesajmu već je spreman za prihvat građana koji će se cijepiti, a za držanje reda, brinut će se se pripadnici civilne zaštite.

“Svaka osoba će dobiti termin kada treba doći na cijepljenje stoga molim sugrađane da ne dolaze ranije, nego doslovno pet minuta prije svog termina, kako se ne bi stvorile gužve. Cjepivo je osigurano za sve koji su na listi, koji su potvrdili svoj dolazak. Oni odlaze kod liječnika na trijažni punkt gdje će obaviti kratak intervju, liječnik će uzeti anamnezu da li postoji koja kontraindikacija da se ta osoba cijepi”, rekla je za HRT Cecilija Rotim, pomoćnica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, pa nastavila:

“Nakon toga odlazi kod medicinske sestre na cijepljenje. Sljedeća faza je kada odlazi kod našeg administrativnog osoblja gdje dobiva potvrdu da je cijepljena i nakon toga osoba odlazi na opservaciju koja traje 15 ili 30 minuta”.


Komentari