Kreće isporuka prvog od dvanaest niskopodnih Končarevih tramvaja u Latviju

Photo: Ilustracija, Boris Scitar/PIXSELL

U suradnji sa ZET-om, završeno je testiranje tramvaja TMK2301LT na zagrebačkim tramvajskim linijama koji će biti promoviran u Liepaji 18. studenog u povodu Dana neovisnosti Republike Latvije.

U ponedjeljak, 9. studenog, kreće isporuka prvog od šest niskopodnih tramvaja za naručitelja Lepajas tramvajs iz Republike Latvije.

Končar- Električna vozila d.d. su 18. studenog 2018. ugovorila s operaterom gradskog
prometa u gradu Liepaji isporuku šest niskopodnih tramvaja koji su sufinancirani sredstvima iz EU fondova, a u kolovozu 2020. potpisan je još jedan ugovor za isporuku daljnjih šest tramvaja.

Iz naručitelja Liepaje Tramvajsa u nekoliko su navrata u latvijskim medijima izrazili očekivanje da će im prvi Končarov niskopodni tramvaj biti isporučen tijekom studenoga ove godine a daljnjih pet u proljeće iduće godine, ali uz ograde da bi situacija s koronavirusom mogla odgoditi isporuku. Najavili su i kako će njihovi stručnjaci ići na testiranja Končarevih vozila namijenjenih Liepaji.

U Končaru kažu kako bi do svibnja iduće godine u Liepaju trebali isporučiti šest tramvaja, a daljnjih šest vozila trebalo bi biti isporučeno u razdoblju od listopada ove do travnja iduće godine.


Prvi ugovor između Končar električnih vozila i naručitelja Liepaja Tramvajsa o isporuci tramvaja vrijedan osam milijuna i 830 tisuća eura potpisan je u studenome 2018.. Tom prilikom Liepaja Tramvajs i Končar ugovorili su isporuku prvog tramvaja u roku dvije godine od potpisivanja ugovora o isporuci, a ostalih pet u daljnjih 12 mjeseci.

Končar je ovaj posao izborio na javnom natječaju i prema propozicijama Europske unije iz čijih je fondova Liepaja povukla novac za nabavu novih gradskih tramvaja. Prilikom potpisivanja prvog ugovora istaknuto je, među ostalim, da su Končarova vozila u cijelosti niskopodna, bez osovina, klimatizirana, opremljena videonadzorom i sustavom izvješćivanja putnika te prilagođena osobama s poteškoćama u kretanju.

– Tramvaji su opremljeni i modernim upravljivim hidropneumatskim sustavom ogibljenja, što omogućava podešavanje visine poda i udobnu vožnju – napominje iz Končara.

U obnovu tračnica i opreme radionice Liepaja Tramvajs će uložiti 240 tisuća eura, a gradska uprava u prilagodbe stajališta Končarevim niskopodnim tramvajima oko 200 tisuća eura.

U odnosu na Končarove niskopodne tramvaje modela TMK 2200 koje vidimo na zagrebačkim tračnicama, vozila za Liepaju razlikuju se po boji te su za latvijskog naručitelja vozila dizajnirana u bojama njihove nacionalne zastave.

Končar je Zagrebačkom električnom tramvaju kroz dva ugovora ukupne vrijednosti 252 milijuna eura isporučio 142 niskopodna tramvaja, od kojih je prvi počeo prometovati u travnju 2005., a posljednja isporuka iz dogovorene kvote dogodila se u lipnju 2010.. Niskopodni tramvaji su postali jedan od simbola suvremenog Zagreba i svojim dizajnom, komforom i funkcionalnošću izazvali nepodijeljeno oduševljenje Zagrepčana i gostiju grada, piše Jutarnji.

Komentari

loading...