Kreće gradnja Dječjeg centra za translacijsku medicinu: Krči se šuma, bageri stižu idući tjedan

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon višegodišnjih priprema i višekratnih najava, konačno kreće gradnja Dječjeg centra za translacijsku medicinu (CCTM) Dječje bolnice Srebrnjak.

Parking bolnice ispražnjen je i neko vrijeme neće biti moguće koristiti ga. Prostor novog gradilišta u dvorištu i neposrednoj blizini bolničke zgrade ograđen je, a sljedeći tjedan kreću bageri. Onamo su dopremljeni kontejneri s opremom i alatom, slijedi priprema terena i sječa šume na padini na kojoj će niknuti najveći projekt u Zagrebu financiran europskim sredstvima, ujedno i najveći infrastrukturni projekt iz znanosti i zdravstva u regiji, kako se to najavljuje od početka i kako je tako nedavno nazvao i premijer Plenković.

Projekt vrijedan 432 milijuna kuna obuhvaća izgradnju nove zgrade i nabavu istraživačke opreme. Primarni cilj Centra će biti visokokvalitetno istraživanje koje će omogućiti unapređenje postojećih te razvoj posve novih dijagnostičkih i terapijskih postupaka povezanih s učestalim dječjim bolestima, ponajprije u područjima pedijatrijske alergologije, imunologije i pulmologije, piše Večernji list.

Dječji centar za translacijsku medicinu na svojih sedam etaža, koje će se prostirati na oko 14.000 kvadrata, predviđa gradnju velikog broja laboratorija te nastambe za životinje. U kliničkom dijelu je uz centar za radiologiju u najvećem dijelu predviđena dječja kardiokirurgija. Ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Ivo Dumić-Čule zahvaljuje svima koji su dosad sudjelovali u ovom vrijednom projektu, kao i svima koji će tek u njemu sudjelovati.

“Dječji centar za translacijsku medicinu predstavljat će najveći poligon za translacijska istraživanja u Hrvatskoj, ali i u regiji. Naša je želja da se u njemu okupe vrhunski znanstveni timovi kako bi istraživanja koja će provoditi kroz godine dovela do otkrića koja će biti od koristi u konačnoj primjeni na pacijenta”, poručio je Ivo Dumić-Čule.

Početak gradnje CCTM-a prijavljen je 6. lipnja te se pristupilo pripremnim radovima ograđivanja gradilišta. Voditelj projekta je tvrtka IGH, izvođač radova Kamgrad, a rok izvršenja ugovora o javnim radovima i uslugama izrade izvedbenih projekata je 22 mjeseca, s očekivanim završetkom početkom 2023. godine.

Komentari