KREĆE ENERGETSKA OBNOVA RASVJETE Tomašević o projektu: ‘To je dobro za proračun, nije novo zaduženje’

Foto: Borna Filic/PIXSELL/ Ilustracija

S ciljem uštede električne energije kao i smanjenja emisija ugljikova dioksida, Grad Zagreb pokreće projekt vrijedan više od 318 milijuna kuna kojim će rekonstruirati oko 40 posto javne rasvjete. Spomenuta investicija realizirat će se zahvaljujući EU-ovom programu ELENA i projektu RePubLEE.

Dakle, Grad ne ide u novo zaduživanje, a uspješno će povećati energetsku učinkovitost javne rasvjete. Rekonstrukcijom oko 40 rasvjetnih tijela, po modelu ugovora o energetskom učinku, uštedjet će se oko 75 posto energije, odnosno oko 21 GWh godišnje. Isto tako, rezultat projekta bit će i smanjenje oko 5.000 tona ugljikova dioksida na godišnjoj razini.

Na današnjoj konferenciji, gradonačelnik Tomislav Tomašević otkrio je da je u prošlom sazivu Gradske skupštine rapisana javna nabava za taj projekt. Dakle, privatni partner (ESCO tvrtka ili društvo posebne namjene) samostalno projektira, financira i izvodi radove te jamči ostvarivanje ugovorenih standarda (funkcionalnost, rasvijetljenost i energetske uštede).

Ugovor se sklapa na 17 godina, a dvije godine projekta predviđene su za projektiranje i izvođenje radova, a preostali 15 za pružanje usluge rasvjetljavanja. Grad za realizaciju neće morati planirati povećanje rashodovne strane proračuna, a iz Gradske uprave ističu da takvi ugovori štite javni novac te jamče provedbu.

U slučaju neostvarivanja ugovorenih standarda ugovorena naknada privatnoj tvrtki automatski se smanjuje, napominju.

S obzirom na to da će se uvesti Upravljačko-nadzorni centar sustava javne rasvjete, Grad će imati mogućnost upravljanja i nadzora svih svjetiljki u realnom vremenu. Tomašević je istaknuo da je provedba ovog projekta “dobra za proračun, nije novo kreditno zaduženje, a u isto vrijeme dobivamo energetski učinkovitiju javnu rasvjetu, bolju što se tiče svjetlosnog onečišćenja i nekih drugih ekoloških kriterija”.

Na sutrašnjoj konferenciji UN-a o klimatskim promjenama (COP26) u Glasgowu, zagrebački gradonačelnik sudjelovat će na panelu o europskoj zelenoj tranziciji u gradovima, odnosno kako prilagoditi gradove za klimatske promjene i smanjiti emisiju stakleničkih plinova.


Komentari