Provjerili smo kakvo je stanje u zagrebačkim crkvama: Neke Župe krenule s blagoslovom doma i mjesec ranije

Foto: Screenshot/Večernji list

Na Štefanje tradicionalno počinje blagoslov kuća. No, ova godina baš kao i prethodna po mnogočemu je drukčija, pa tako zahtjeva i određeno prilagođvanje. Prilagodila se i Crkva, pa su tako određene župe krenule u blagoslov domova svojih vjernika – čak mjesec ranije.

I ove godine, pojedini župljani mogu odabrati hoće li sami blagosloviti svoje domove ili će to učiniti svečenik. Tako je primjerice u popularnoj Palmi, odnosno župi Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj ulici.

“Tko god to želi, doći ćemo k njemu. Ima nas i koji smo se cijepili. No, za one koji to ne žele, ostavili smo mogućnost da dođu na euharistijsko slavlje na kojemu će intencija biti upravo za njihovu ulicu. Trebaju ponijeti samo bočicu vode, koju ćemo blagosloviti na svetoj misi, a kojom će oni potom blagosloviti svoj dom. Blagoslovnu molitvu i sličicu svima smo već poslali poštom, rekao je za večernji.hr“, župnik p. Ivan Matić.

Ujedno crkva u Palmotićevoj krenula je s blagoslovom ranije, kako bi se prilagodila svim vjernicima.

Župa Duha Svetoga – Jarun

U ovoj zagrebačkoj Crkvi tradicionalni blagoslov obitelji započet će tek sutra i odvijati će se kao u predpandemijskim uvjetima.

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Župa Svetog Blaža – Deželićeva ulica

Isto kao i na Jarunu, bit će i na Donjem gradu, točnije u Župi Svetog Blaža u Deželićevoj ulici. S blagoslovom započinju 27. prosinca, a napominju da će svečenik “u blagoslovu, dakako, nositi masku za lice te prije ulaska u svaki dom dezinficirati ruke.”

Izvor: Župa Sv. Blaža

Župa Svetog Antuna Padovanskog – Sveti Duh

Na mrežnim stranicama ove Crkve, piše da s blagoslovom obitelji ove godine nastavljaju kao i prethodnih, odnosno prema redovnom modelu. “S obzirom na epidemiološke mjere i situaciju, ako je netko u izolaciji ili ne želi da mu se dođe u stan neka to na vrijeme javi u župni ured.”

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Župa Bezgrješnog Srca Marijina – Jordanovac

U ovoj Župi blagoslov obitelji vrši se kao i u prethodnima, po “starom” modelu dolaska u kuću ili stan. No, napominju da ako zbog određenih razloga vjernici ne mogu pozvati svečenika u kuću, da će blagoslov obitelji biti u Crkvi tijekom misnog slavlja.

Župa blaženog Augustina Kažotića – Pešćenica

Ova zagrebačka Župa na Pešćenici s blagoslovom obitelji i domova počela je 6. prosinca. “Zbog situacije pandemije odlučili smo ove godine započeti blagoslove obitelji, kuća i stanova u ponedjeljak 6. prosinca i pohoditi sve obitelji u župi. Blagoslovi će trajati do poslije Božića. Ako ne budete doma, javite se mailom, telefonom ili poslije misa u sakristiju, pa će svećenik doći k vama i u vašu obitelj u dogovoreno vrijeme”, pišu na web stranici.

Foto: Wikipedia

Župa Uzvišenja Svetog Križa – Siget

Foto: Wikipedia

“Kako smo najavili, blagoslov obitelji po domovima će započeti sutra (op.a. 27. prosinca), po ustaljenom rasporedu. Prijaviti se možete na našem kiosku ili mailom. Zajednički blagoslov uz večernju misu u crkvi koji će biti 29. prosinca i 5. siječnja. Nakon svete mise moći ćete uzeti naljepnicu za vrata, a svoj obiteljski dar za crkvu možete dati u omotnici, prilikom skupljanja milostinje. Od srca vam hvala!”, pišu na web stranicama.

Crkva Uznesenje Blažene Djevice Marije – Remete

Foto: Wikipedia

U ovoj Župi napominju da ako žele vjernici mogu blagoslov obitelji i domova napraviti na kućnom pragu, ali ga mogu i odgoditi. “Sjetimo se da smisao ovog pohoda nije blagoslov zidova ili građevina, nego kršćanski čin u kojem se moli i zaziva Božji blagoslov na obitelj”, pišu na svojoj web stranici.

Župa Kraljice Svete Krunice – Ravnice

Iz ove Crkve poručuju da “zbog epidemiološke situacije i ove ćemo godine blagoslov obitelji, kuća i stanova provesti na dva načina: 1) blagoslov pod svetom misom, 2) blagoslov obitelji po stanovima. Oni koji žele da im svećenik dođe neka se prijave prijavnicama koje se nalaze na stoliću za tisak u crkvi”.

Komentari