KRAĐE AUTOMOBILA U ZAGREBU: Pitali smo policiju koji auto je lopovima omiljena meta, ali i koliko ih je ukradeno

Ilustracija krađa (Foto: Guliver)

Česti zločini u dnevnim policijskim izvješćima su krađe osobnih vozila koje ponekad završavaju sretno, pronalaskom vozila, a ponekad – nesretno. O nekim krađama smo i pisali, kao o onoj na Savici kada je sin objavio oglas u ime svoje 79-godišnje majke kojoj je s parkinga ukraden Renault.

Povodom toga, upitali smo Policijsku upravu zagrebačku koliko je automobila ukradeno u Zagrebu u 2021. i 2022. godini te koje se marke vozila najčešće kradu.

Ilustracija (Foto: Guliver)

Kako navode iz Policijske uprave zagrebačke, u prošloj, 2021. godini, prijavljena su 202 kaznena djela oduzimanja motornih vozila, dok je u prvom polugodištu 2022. prijavljeno njih 114. Prošle godine je bila registrirana 131 krađa osobnih automobila, a u prvoj polovici ove godine 67. Evo kako izgleda točna statistika.

Lopovima je omiljena meta VW

VW je marka koja je bila najčešća meta provalnika u prošloj i tijekom ove godine, a u stopu ga prate ‘Francuzi’ Renault/Peugeot/Citroen.

“Po markama vozila, 2021. godine najviše je ukradeno automobila marke VW (50) i Renault/Peugeot/Citroen (22), slijedi BMW (8), Opel (5), Fiat/Lancia/Alfa Romeo (5), Audi (3), Mercedes i Ford (po 2), itd. U I. polugodištu 2022. godine najviše je ukradeno automobila marke VW (21) i Renault/Peugeot/Citroen (16), slijedi Fiat/Llancia/Alfa Romeo (5), Opel i Ford (po 3), Mercedes (2), itd”, navode iz policije.

Ilustracija (Foto: Guliver)

Iz Policijske uprave zagrebačke skreću pozornost na to da se “razriješi otprilike trećina kaznenih djela i da se u Zagrebu događa manje od jedne krađe dnevno”, ali da taj podatak često odstupa od subjektivnog osjećaja sigurnosti.

Godišnja statistika

Prošle godine prijavljena su 202 kaznena djela, od čega ih je bilo, 131 kazneno djelo krađa osobnih automobila, 39 kaznenih djela krađe motocikla, 20 kaznenih djela krađa ostalih motornih vozila, 1 kazneno djelo teške krađe motornih vozila i 11 kaznenih djela neovlaštene uporaba tuđe pokretne stvari.

Što se pak tiče prvog polugodišta ove godine, iz policije kažu da su imali prijavljeno 114 kaznenih djela, od čega 67 kaznenih djela krađa osobnih automobila, 14 kaznenih djela krađa motocikla, 23 kaznenih djela krađa ostalih motornih vozila, 4 kaznena djela teške krađe motornih vozila i 6 kaznenih djela neovlaštene uporaba tuđe pokretne stvari.

Komentari