Koronavirus u Njemačkoj probudio dobre stare običaje: Autokina su sve popularnija

clubsunsetcinema/Instagram

Za neke je autokino potpuno novo iskustvo, dok ga stariji povezuju sa nekim prošlim vremenima.

U ovoj situaciji još je neizvjesno i teško je predvidjeti kada će kino dvorane ponovno otvoriti svoja vrata. U doba koronavirusa kultura nije visoko na listi prioriteta, iako se i kulturni djelatnici i institucije trude što više omogućiti ljudima pristup kulturi u online svijetu s obzirom na to da im je ona do nedavno uobičajena, trenutno nedostupna.

Ljubitelji filma unatoč tome su se snašli. Ponovno je otkriven gotovo zaboravljeni oblik uživanja u sedmoj umjetnosti jer autokina doživljavaju renesansu, piše RTL.

U Njemačkoj je prije koronakrize bilo registrirano oko dvadesetak autokina, a sad ih je već preko pedeset. Sve predstave su popunjene do posljednjeg parkirnog mjesta, piše Deutsche Welle.

Za neke je autokino potpuno novo iskustvo, dok ga oni stariji povezuju sa nekim prošlim vremenima, a danas naravno nose i nova pravila. Redari vožače upućuju na njihova mjesta, prozori trebaju ostati zatvoreni, a tko želi grickalice uz film, mora ih ponijeti od kuće.


Vlasnik autokina u predgrađu njemačkog grada Kolna Thorsten Schiers je zadovoljan i kaže da otkako su 3. travnja otvorili, stalno su puni.

Lokacija njegova kina je idealna jer u tom dijelu grada nema stambenih zgrada, pa ni projekcije u kasnim večernjim satima ne smetaju onima koji žele spavati, a publika je miješana.

Kino ima vlastitu radio frekvenciju pa zvuk filma dolazi putem autoradija, a bučno otvaranje piva i šuškanje vrećice s čipsom ne smeta nikoga. No osjećaj zajedničkog doživljaja posjeta kinu nedostaje jer je svatko za sebe u svojem automobilu.

Filmovi nisu jedino što se prikazuje ispred mnoštva parkiranih automobila, a prije nekoliko dana lokalni band Brings održao je koncert u autokinu. U Stuttgartu je pak za Uskrs tako održana misa.

“Zatrpani smo ponudama”, rekao je šef autokina u Stuttgartu Heiko Desch i dodaje da dobivaju upite različite vrste: od kongresa i javnih čitanja pa sve do misa.

Prihodi autokina učetverostručili su se u usporedbi sa prošlom godinom, ali više novaca odlazi za troškove osoblja.

Pri planiranju odlaska u autokino treba se dobro opremiti sa grickalicama i toplom odjećom jer kada pradne mrak postaje poprilično hladno, piše Deutsche Welle.

Komentari