Koronavirus u jednom od najvećih zagrebačkih Domova za starije: Evo kakva je trenutna situacija!

Foto: Ivana Batev / CROPIX

Nakon što je jučer objavljeno da su koronavirusom zaražene tri djelatnice Doma za starije u Klaićevoj, Index je doznao da su svi štićenici doma dobro. Riječ je o jednom od najvećih zagrebačkih domova za starije koji broji 240 štićenika.

“Stanje u domu je stabilno. Nitko od korisnika nije zaražen, niti imaju simptome zaraze”, rekla je za Index Štefica Karačić, inače ravnateljica Doma za starije osobe Centar. Istaknula je pritom kako su djelatnici doma dobro, a štićenicima se redovito mjeri temperatura.

Nakon što su jučer stigli pozitivni nalazi na koronavirus za tri djelatnice doma u Klaićevoj, pojavila se bojazan od širenja virusa u domu, a upravo su stariji jedna od najkritičnijih skupina koja najteže obolijeva.

Zbog te tri djelatnice koje su zaražene, u samoizolaciji je još osam zaposlenika koji su bili u bližem kontaktu s njima. Ravnateljica je rekla da je, s obzirom na ovu situaciju, testirano 12 osoba te da su svi nalazi negativni.

“Prva zaposlenica kod koje je postavljena dijagnoza u srijedu navečer je imala blago povišenu temperaturu te u četvrtak nije došla na posao. Odmah je obavijestila svoju liječnicu i odgovorno je postupila”, rekla je Karačić.

Istaknula je pritom kako je u ovim okolnostima dobro što se nije radilo o njegovateljicama koje su u fizičkom kontaktu s korisnicima, nego o dvije socijalne radnice i jednoj djelatnici iz administracije. Zaražene socijalne radnice imale su s tri korisnika nešto duži kontakt, ali su pritom nosile masku, a inače, kako je rekla Karačić, masku nose svi zaposlenici doma i izrazito paze na dezinfekciju.

Djelatnice su se, pretpostavlja se, zarazile na dan izbora jer je šest djelatnica doma bilo u biračkom odboru, a ove tri zaražene su nosile materijal na Velesajam pa je pretpostavka da je do zaraze došlo upravo tamo.

 


Komentari