KORONA SE PROBILA U JEDAN ZAGREBAČKI DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE: Samo dvoje korisnika doma nije bilo cijepljeno

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL/Ilustracija

U domu za starije Trešnjevka pozitivno je 22 korisnika, od kojih samo dvoje nije cijepljeno dok su ostali to učinili prije 8 mjeseci.

Kako doznaje RTL, osim korisnika, zaražen je i 1 djelatnik.

“Što se tiče osoba koje su u institucionalnom smještaju, za njih se brine naša služba za gerontologiju. Oni ako su zabranili posjete, imaju sigurno elemenata za to”, rekla je Lucija Šarčević, epidemiologinja NZJZ-a Dr. Andrija Štampar.

U 11 domova u nadležnosti Grada cijepljeno je 91% korisnika i 66% zaposlenika. U domu na Trešnjevci su odmah poduzeli sve mjere.

“Obustavljeni su posjeti na Odjelu za pojačanu njegu, a svim se korisnicima u svrhu sprečavanja širenja zaraze obroci dostavljaju u sobe. Korisnici pozitivni na covid-19 imaju znatno slabije simptome te im je opće zdravstveno stanje puno bolje nego što je bilo tijekom prve pojave zaraze”, odgovorili su iz doma za starije na Trešnjevci.

U odnosu na prošli tjedan, 50% je više zaraženih. Zato se mijenja i korona-karta Europe. Sada je uz narančastu obalu i Zagreb – narančast i sjever Hrvatske.

Ministar zdravstva Vili Beroš tvrdi da je riječ o epidemiji necijepljenih, što potvrđuju i ovi podaci. U posljednjih 14 dana od 3697 zaraženih – 86% nije cijepljeno. Od 221 hospitaliziranog, 87 i pol posto nije primilo cjepivo, kao ni 80% od 254 umrlih.

“Mi uvijek kažemo da smo zadovoljni. Dok god ljudi dolaze, imamo smisla. Mogu slobodno reći da sam ja mislila da će u osmom mjesecu biti i još manje ljudi. Ali brojke preko 1000 nisu male brojke”, tvrdi epidemiologinja Šarčević.

Iako je bio postavljen cilj do kraja lipnja cijepiti između 50 i 55% stanovništva, danas, gotovo dva mjeseca poslije, prvu dozu primilo je 49.99% Hrvata.

Dodajmo i kako je prema podacima HZJZ-a broj novooboljelih osoba u Zagrebu danas 128, a broj potencijalno oporavljenih je 69.844 što su 63 osobe više nego jučer.

Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 116 novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 64 osobe. Od 116 COVID + osoba: 45 osoba je kontakt COVID + osoba a 22 osobe za sada su negativne epidemiološke anamneze. Kod 25 oboljelih osoba moguća je izloženost u drugim županijama – Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska. Četrnaest je osoba doputovalo iz Bosne i Hercegovine, dvije iz Španjolske, jedna iz Grčke, jedna iz Makedonije te jedna iz Izreala. Za tri je osobe obrada u tijeku.

Tijekom jučerašnjeg dana, na cjepnom punktu Velesajam, cijepljene su 592 osobe. Na javni poziv odazvalo se 339 osoba.

Zaključno, trenutno je u gradu Zagrebu 611 aktivnih slučajeva.


Komentari