Korlaet o otpadu iz kompleksa Sljeme: ‘To ni nije deponij, to nije odlagalište nego je to tzv. komunalna baza’

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Zagrebački holding u kompleksu bivše tvornice Sljeme u Sesvetama privremeno odlaže građevinski otpad, a za to njihova podružnica Vodoopskrba i odvodnja (VIO d.o.o.) nema dozvolu, što je potvrdilo i Ministarstvo gospodarstva, kako smo ranije pisali.

Aktivisti udruge Zelene i Plave Sesvete upozoravali su na problem odlaganja otpada te su su snimili kamione Holdinga koji odlažu otpad, asfalt, azbestne ploče, rasvjetne stupove…

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet na konferenciji za novinare objasnio o čemu se točno radi te da kako će riješiti problem otpada.

“Svjesni smo problema i svaki dan sve više podataka o toj lokaciji sakupljamo. Točno je da dozvola nije izdana, ali to niti nije kada govorimo o Holdingovoj podružnici Vodoopskrba i odvodnja to ni nije deponij, to nije odlagalište nego je to tzv. komunalna baza. Drugim riječima tamo se privremeno deponiraju cijevi i zemlja prilikom rekonstrukcije prometnica u blizini. Kao što mi je rekao direktor Vić taj materijal tamo dolazi i odlazi” pojasnio je Korlaet.

Ležeći policajci

“Što se tiče uspornika, ležećih policajaca to još nismo ustanovili kako su tamo dospjeli, tu se malo loptica prebacuje, ali isto tako imamo informaciju da dio tih uspornika, dakle isto se radi o rekonstrukciji prometnica, da dio tih uspornika također nije otpad nego ih se može vratiti natrag na mjesto gdje su bili nakon rekonstrukcije pojedine prometnice” rekao je zamjenik gradonačelnika.

Azbest

“Što se tiče ostalih vrsta otpada ja bih rekao da sigurno tamo ima i drugog otpada koji se navezao nakon što tvrtka Bilić Erić ne čuva taj kompleks, on je sada pojačano pristupačan, ali to ćemo riješiti u narednim tjednima.

Što se tiče azbesta kao najopasnijeg otpada, čuli smo se sinoć s direktorom čistoće Vićem koji je preuzeo na sebe da će danas i u narednim danima preuzeti zbrinjavanje, odnosno da već imamo ugovor s tvrtkom za zbrinjavanje te vrste otpada. On se ne može deponirati bilo gdje, on se mora deponirati u kontroliranim uvjetima, imamo ugovor sa tvrtkom za zbrinjavanje te vrste otpada i evo danas već kreće odvoz azbesta. Ali azbesta nema tamo toliko puno, količina azbesta nije prevelika. On jest opasan i zato ćemo ga deponirati vrlo brzo, evo danas sutra već na za to predviđenoj lokaciji” zaključio je Korlaet.

 

Komentari