KORLAET KREĆE S PROJEKTOM PROCJENE SMANJENJA RIZIKA: Pokrenut e-upis podataka, evo što trebate znati

Foto: Zagreb.info

Ured za upravljanje u hitnim situacijama izvijestio je kako kreće e-upis zgrada i obiteljskih kuća u bazu podataka o građevinama Grada Zagreba u sklopu EU projekta “Multisenzorsko zračno snimanje Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa – Potresni rizik Grada Zagreba”. Inače, ranije smo izvijestili kako je na mjesto ove radne skupine, nakon Pavla Kalinića došao Luka Korlaet.

Punjenje baze podataka o građevinama grada Zagreba vrši se popisom zgrada s naglaskom na podacima o konstrukciji zgrade u cjelini, a postupak popisa provodi se na način da je od 27. rujna omogućen e-upis podataka na stranici ili putem direktnog linka.

S druge strane, od 11. listopada 2021. inženjeri će popisivati građevine pregledima arhivske građe, preklapanjem postojećih baza podataka te pregledima na terenu pri čemu se neće pregledavati svaka stambena jedinica već zgrada u cjelini, prvenstveno konstrukcijska svojstva.

Podaci

Osnovni podaci koje će građani upisivati o svojoj zgradi ili obiteljskoj kući su: godina izgradnje, godina rekonstrukcije, katnost, pravilnost tlocrta građevine, podaci o konstrukciji zgrade, materijalu od kojeg je izgrađena, podaci o krovištu, temeljima, podaci o liftu i stubištu i slično.

Svi podaci koji će se naknadno obrađivati i objavljivati neće biti prikazani za pojedinu zgradu ili obiteljsku kuću već za mjesni odbor, gradsku četvrt i slično. Ključno je da se podaci nikako neće moći koristiti na štetu građana, dodaju.

Cilj projekta Potresni rizik Grada Zagreba je znanstveno utvrditi rizik od potresa u Zagrebu za zgrade i ljude te ga kvantificirati. Stvaranje baze podataka o zgradama u Zagrebu centralni je dio projekta koji omogućava analize te posljedično donošenje odluka, strateška promišljanja i organizacijske procese.

Podloga

Zaključuju naposljetku da će prikupljeni podaci biti podloga za procjene rizika od potresa,
podršku obnovi/održavanju zgrada/investicijama (primjerice, prikupljeni podaci će biti izvrsna podloga procesima obnove i nadopuna podataka dobivenih brzim pregledima odnosno popularnih “naljepnica”), ali i podloga sustavu pregleda zgrada nakon potresa (podaci će omogućiti kvalitetnu podlogu za preglede u slučaju budućih razornih potresa čime će se omogućiti značajno kvalitetnije procjene, ali i edukacija stručnjaka).

U konačnici, bit će podloga i za seizmički certifikat (ključni iskorak u budućnosti, ali i obveza prema Zakonu o obnovi, a prikupljeni podaci mogu poslužiti kao podloga pri čemu su ključni kvalitetni podaci – koristili bi se samo uz privolu građana), zaključili su.


Komentari