Korlaet: Blok Kvatrić trebao je završiti u rukama privatnog investitora! Želimo prestanak tog društva i njegovu likvidaciju

Foto: Screenshot

Na redovnoj konferenciji za novinare održanoj u utorak, zamjenik gradonačelnika, Luka Korlaet dotaknuo se plana rješavanja brownfield lokacija, a to su Paromlin, Gredelj, Zagrepčanka, odnosno klaonica na Heinzelovoj ulici, a tu je i blok Badel, odnosno Blok Kvatrić.

Rješavanje Bloka Kvatrić

Na prvu ovogodišnju sjednicu Skupštine ići će prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti za donošenje odluke o prestanku društva i pokretanju postupka likvidacije trgovačkog društva Blok Kvatrić d.o.o.

“Radi se o poništenju štetene odluke koju je koalicija BM 365 i HDZ izglasala u Skupštini u rujnu 2020. kojom bi Grad Zagreb predao upravljačka prava nad 155 milijuna kuna vrijednim gradskim zemljištem privatnom investitoru.

Grad je navedenom štetnom odlukom tadašnje većine u Skupštini osnovao trgovačko društvo Blok Kvatrić d.o.o. u kojem je bio stopostotni vlasnik. U temeljni kapital tog društva uneseno je zemljište čija je procijenjena vrijednost oko 155 milijuna kuna” rekao je Korlaet.

Preuzimanje upravljačkih prava

“Plan je bio raspisati javni poziv za traženje investitora koji bi dokapitalizirao društvo unosom u njega novčanih sredstava minimalne vrijednosti koja je procijenjena za vrijednost zemljišta, a možda i više te preuzeti 51 posto upravljačkih prava trgovačkog društva Blok Kvatrić d.o.o.

Drugim riječima ovo je bio otvoren put za pogodovanje investitoru i davanje u ruke zemljišta od javnog interesa. Gradonačelnik će stoga predložiti Skupštini Grada Zagreba da razmotri prijedlog i donese zaključak o davanju prethodne suglasnosti za donošenje odluke o prestanku društva i pokretanju postupka likvidacije trgovačkog društva Blok Kvatrić d.o.o. u priloženom tekstu” obrazložio je zamjenik gradonačelnika.

Redoslijed

“S obzirom da društvo nije započelo obavljati poslovnu aktivnost, smatra se da prvo treba donijeti plan uređenja, odnosno urbanistički plan uređenja GUP-u, a tek nakon toga odlučiti o poslovnom modelu investicije. Redoslijed je ovdje bitan i ovom odlukom mi taj redoslijed okrećemo i vraćamo ga u neke smislene relacije” rekao je Korlaet.

Tomašević traži transparentnost

“Bilo nam je problem da se prvo radi tvrtka, da se prvo uđe u partnerstvo s investitorom a da se tek onda radi urbanistički plan uređenja koji će definirati što se tamo uopće može graditi u tom bloku, ovako ćemo ići na proceduru kako i treba. Prvo definiranje koliko javnih, koliko komercijalnih sadržaja, onda odluka o posebnom modelu i onda na transparentan način traženje investitora, a ne kako je do sada bilo” zaključio je gradonačelnik Tomašević.

Komentari