KORDIĆEVU TRIBINU PREKINUO STUDENT: ‘Neki su tome prisustvovali jer je oportuno biti uz Crkvu i HDZ-a, ali dio ih stvarno vjeruje u te priče. To me rastužilo’

facebook screenshot

Podsjećamo, kino dvorana studentskog centra na zagrebačkoj Savi je u utorak bila napunjena publikom koja je došla slušati predavanje bivšeg visokog dužnosnika Herceg Bosne o tome kako je u haaškoj ćeliji susreo Boga. Riječ je o Dariu Kordiću, čovjeku čije su riječi razljutile dio publike tu večer.

Usred Kordićeve ispovijedi, aktivisti iz Radničke fronte su krenuli s uzvicima:”Ratni zločinac”.  Među njima je bio i mladi student David Bilić koji za Slobodnu Dalmaciju ispričao cijeli događaj.

“Najgore je od svega što se jasno vidjelo da on nije Boga upoznao kroz pokajanje, nego je uvjeren da je Bog njega nagradio kroz njegovo mučeništvo. Tako sam ja shvatio to njegovo predavanje”, rekao je David Bilić za Slobodnu Dalmaciju.

Student je pojasnio kako bi se okupili i u još većem broju da su saznali ranije za  to predavanje.

“Nismo tu bili samo mi iz Radničke fronte, bilo je i “slobodnih strijelaca“. Skupili smo se, osmislili okvirne ideje, napravili postere i sprejem na plahtama nacrtali poruke. Jedna od njih i ona “Dario Koljač“, koju smi izvjesili na balkonu jednog od paviljona studentskog doma”, objašnjava Bilić.

Prijelomna točka za podizanje glasa je bila, kako kaže, priče o Bogu.

“U jednom trenutku smo čuli tog Kordića kako priča iz pozicije moralne vertikale o Bogu i životu i spontano smo odlučili da uđemo unutra. Neka je njih bilo sto, morali smo Kordiću reći da je ratni zločinac. Netko mora reći da je neprihvatljivo da takav lik drži predavanja u sveučilišnom prostoru i to kao moralna vertikala “, uvjerava Bilić.

Reakcije nisu bile jednosmjerne. Bilić je opisao kako je izgledao trenutak kada su vidjeli njihovo interveniranje u predavanje.

“Ubrzo se nekoliko njihovih sjurilo prema nama, mislio sam da će nas krenuti tući, ali su onda intervenirale njihove starješine. Shvatili su valjda da nije oportuno da nas tamo prebiju javno, obzirom da su u dvorani bili prisutni i mediji. Čuli smo kako ih smiruju „momci, momci, čekajte, čekajte, stanite stanite“ i oni su se povukli. Istrgali su nam taj transparent, naslušali smo se pokoje prijetnje i potom napustili dvoranu” opisao je situaciju.

Bilić je kazao kako je bio začuđen što je u organizaciji sudjelovala i Crkva.

“Kada sam zvao ljude da nam se pridruže, bilo je i onih koji nisu vjerovali da je don Stojić to organizirao. Misilili su da je riječ o prvoaprilskoj šali” ističe David.

Osim iznenađenja, emocije tuge su isto bile prisutne i usmjerene prema mnogobrojnim kolegama studentima i studenticama koi su se našli tamo.

“Neki su tome prisustvovali jer je oportuno biti uz Crkvu i HDZ-a, to dobro dođe u životu, ali dio ih stvarno vjeruje u te priče. To me malo rastužilo – priznaje David za Slobodnu Dalmaciju.


Komentari