Konzervativci protiv Bandića: ‘Njegov novi prijedlog najobičnija je kupovina glasova’

Igor Kralj/PIXSELL

Osudili su Bandićev prijedlog.

Iz Hrvatske konzervativne stranke stiglo je pismo u kojem su ošto osudili prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o ulasku zastupnika manjina u Gradsku skupštinu. Prenosimo njihovo pismo u cjelosti.

“Gradska organizacija Hrvatske konzervativne stranke Grada Zagreba oštro osuđuje prijedlog gradonačelnika Milana Bandića da se u Gradsku skupštinu bira šest zastupnika manjina – tri Srbina, dva Bošnjaka i jedan Albanac.

Iako se gradonačelnik Bandić poziva na Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, prema kojem jedinice lokalne samouprave svojim statutima mogu odrediti da se u predstavničko tijelo biraju pripadnici nacionalnih manjina ili veći broj pripadnika nacionalnih manjina nego što proizlazi iz njihova udjela u ukupnom stanovništvu jedinice, smatramo da je riječ o najobičnijoj kupovini glasova pred lokalne izbore te posljednjem u nizu gradonačelnikovih poteza s namjerom da se održi na vlasti u slučaju tijesnih izbornih rezultata.


Gradonačelnik ovim predizbornim inženjeringom ne ponavlja samo pogrešku koju je učinio bivši predsjednik Vlade Ivo Sanader, dajući predstavnicima manjina čak osam mjesta u Saboru, nego čini i medvjeđu uslugu predstavnicima manjina u Gradu Zagrebu kojima Bandić unaprijed daje ulogu jezičca na vagi i mogućnost da ucjenjuju budućeg koalicijskog partnera. Nakon što Hrvatska posljednjih desetak godina ima nestabilne koalicijske vlade zahvaljujući u velikoj mjeri ucjenama predstavnika srpske nacionalne manjine, treba li dopustiti da se isto dogodi i Zagrebu? Hoćemo li sutra i u Zagrebu raspravljati o postavljanju dvojezičnih ploča i slušati optužbe o rastućem fašizmu ako se ‘manjincima’ ne da ono što traže?

Predlažemo stoga da se o ovom iznimno osjetljivom pitanju ulaska zastupnika manjina u Gradsku skupštinu odluči na referendumu, a Zagrepčane pozivamo da ne nasjedaju na Bandićeve populističke i izborne manipulacije koje nas sutra mogu skupo koštati”. ​

Komentari