Kontroverzni Rujanfest nije otkazan: Evo tko će nastupiti

Facebook

Rujanfest, festival na zagrebačkom Bundeku koji je 2019. posjetilo više od 100.000 ljudi, svake godine sve više izaziva polemike treba li se uopće održati u hrvatskoj metropoli. Prošle godine iz Zajednice udruge i članova HVIDRA-e grada Zagreba poručili da “institucije trebaju zabraniti nastup pjevačima koji su za vrijeme velikosrpske agresije pjevali četničke pjesme i iskazivali potporu velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku”.

Pritom su istaknuli i kako im takva vrsta zabave, “kada su nam isti susjedi pokušali pomaknuti granice, nije odgovarala ni 90-ih” pa su dali svoju mladost, zdravlje i život kako bi sačuvali našu granicu.” Iz tog su razloga tada Rujanfest neki mediji prozvali i “najvećim srpskim dernekom”.

Na njihovu žalost, za RTL.hr organizatorica festivala Anita Tuček, potvrdila je kako zasad Rujanfest nije otkazan.

“Rujanfest 2020. još uvijek nije otkazan posebice jer se radi o festivalu koji okuplja isključivo domaću publiku. Svakako čekamo upute Stožera i daljnji razvoj epidemiološke situacije. Većinu izvođača imamo te Rujanfest načelno nije otkazan.

No, odluka će biti još kroz mjesec dana. Kažem, mi imamo domaću publiku, ne ovisimo o turistima. Što se tiče smanjenja ulaznica, to nema smisla napraviti, jednostavno nije profitabilno”, rekla je organizatorica Anita Tuček za RTL.hr.

S pripremama i najavom programa krenuli su još u veljači ove godine, a tako su zasad najavili da će na festivalu nastupiti Saša Matić, Senidah, Jala Brat i Buba Corelli te Željko Joksimović. Festival bi se trebao održati od 11. do 20. rujna.

Festival je 2019. posjetilo više od 100.000 ljudi – tada su nastupali Seka Aleksić, Miroslav Ilić, Željko Joksimović, Bajaga, ali i Maja Šuput, Plavi orkestar, Edo Maajka i Petar Grašo.

Rujanfest se počeo održavati 2008. godine na zagrebačkom Bundeku, a od tamo je preseljen 2012. u okolicu, točnije kod trgovačkog centra Westgate u Zaprešiću. Tada organizatori nisu dobili suglasnost gradske vlasti, odnosno gradonačelnika Milana Bandića. Nisu dobili ni suglasnost da bude na bilo kojoj drugoj lokaciji u metropoli. Od 2013. se na Bundeku održavao “Bundekfest”, dok je “Rujanfest” bio u Zaprešiću.

Spominjalo se tada kako je gradonačelnik navodno tražio da festival ima besplatan ulaz, na što organizatori nisu pristali jer su, navodno, masno plaćali lokaciju Zagrebačkom holdingu, pa je Bandić našao nove ljude i organizirao Bundekfest.

Upravo za Bundekfest traje suđenje u kojem Uskok tereti Ratimira Jurekovića, Josipa Nalisa, Josipa Katića, Zdenka Antunovića i Tedija Lušetića za trgovanje utjecajem i zloporabu položaja jer su omogućili da neke tvrtke mimo javnog natječaja dobiju organizaciju manifestacija.

Na Bundek se vratio 2018. godine

Bandić je izjavio da je manifestacija Bundekfest njegova ideja kojom je htio podići turističku ponudu i promidžbu Grada Zagreba, a pritom je dodao kako je organizator tih manifestacija bio Grad Zagreb, dok je posao organizacije bio povjeren gradskim uredima za kulturu i poljoprivredu, koncertnoj direkciji te Odjelu za turizam Gradskog ureda za gospodarstvo.

“Ujutro se probudim i sam sebi predložim. Potom određujem i donosim odluku koja će se manifestacija održati. Meni nitko ništa ne predlaže”, izjavio je gradonačelnik.

Na Bundek se Rujanfest vratio 2018. godine. Odmah iduće godine izazvao je burne reakcije. Ostaje nam za vidjeti kakve će reakcije biti ove godine na moguće održavanje unatoč epidemiji koronavirusa.


Komentari