Kontrolori vs. šverceri: Kakve su ovlasti ZET – ovaca kad ‘ulove’ putnika bez karte?

FOTO: Dražen Komar

Tko je u pravu: kontrolor ili ‘švercer’?

Vožnja bez karte za neke je postala dio svakodnevice dok se nekima dogodi kako nisu imali sitan novac pri ruci. Koji god razlozi bili, uvijek se postavlja pitanja kakvo je postupanje u slučaju pojave kontrole.

Na facebook stranicama I to je Zagreb, postavljeno je pitanje koje su metode obračuna sa švercerima.

Screenshot: Facebook / I to je Zagreb
Screenshot: Facebook / I to je Zagreb

Na službenim stranicama ZET-a, moguće je pročitati odredbe o korištenju javnog prijevoza.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””] Putnik na zahtjev kontrolora mora predočiti valjanu voznu kartu, a ukoliko kartu nema ili je istekla, na zahtjev ovlaštene osobe prijevoznika dužan je dati vjerodostojne podatke o svojem identitetu. Odbije li putnik dati tražene podatke i prekine li se bilo kakav oblik korektne komunikacije, kontrolor može zatražiti pomoć, odnosno asistenciju policijskih službenika.[/box]

Ova je odredba svima jasna. U slučaju da kontrolor nema nikakve druge mogućnosti, može zvati policiju i zatražiti njihovu pomoć.

Oko postupanja ZET-ovih kontrola, vode se brojne rasprave. Mnogi navode kako za prvi prekršaj dobivate samo opomenu.

Screenshot: Facebook / I to je Zagreb
Screenshot: Facebook / I to je Zagreb

Dio građana se ipak pita, je li vrijedno da se neka osoba ‘šverca’ i raspravlja s kontrolorom dok ostali čekaju da stignu na posao.

Dok će mnogi svoje negativne komentare usmjeriti prema postupanjima ZET-ovih kontrolora, postavlja se pitanje što je sa ‘švercerima’. U ZET-ovim odredbama omogućeno je priložiti žalbu na kaznu, stoga nije jasno zašto su potrebne rasprave kojima se zadržava ostatak putnika.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Eventualne i opravdane prigovore na kaznu moguće je u roku 8 dana od prekršaja uputiti na adresu: [email protected] ili ih predati osobno u Ozaljskoj 105, u Odjelu za zaštitu tarifa, radnim danom od 7.30 do 15.30 sati.[/box]

Veliki broj putnika ipak kupuje karte i pokaze, te smatraju kako nije u redu prema njima da pojedinci ne plaćaju karte.

Po pitanju odnosa kontrolora i ‘švercera’, svaka medalja ima dvije strane. Kontrolori su isto osobe različitih karaktera te nije pravedno generalizirati sve osobe koje rade svoj posao na račun postupanja pojedinaca. Isto se može reći za ‘švercere’, jer nekima se doista dogodi opravdan razlog neimanja karte. Ipak, sam pojam ‘švercanja’ s namjernom, ne može biti opravdavajuće.

Kontrolor vas ima pravo tražiti kartu, ali i mi je imamo dužnost kupiti.


Komentari