KONTROLORI U POLICIJSKOJ PRATNJI? Putnici ih sve češće verbalno i fizički napadaju

blog.dnevnik.hr

Sindikat vozača i prometnih radnika ZET-a jučer je na sastanku gradonačelniku Milanu Bandiću predstavio tri prijedloga da bi se zaštitili radnici ZET-a koji su, kako kažu, u posljednje vrijeme znatno izloženi verbalnim i fizičkim napadima putnika i drugih sudionika u prometu.

Prijedlozi su uvođenje karte od 6 i 10 kuna u vozila ZET-a, jednokratna odšteta od 5000 kuna u slučaju težih napada na prometne radnike te koordinirana suradnja između policije i kontrolora, prenosi Jutarnji.

Predsjednik sindikata Anto Jelić istaknuo je da je u posljednjih nekoliko mjeseci bilo četiri napada na kontrolere, a jedan od njih je završio u gipsu.

“Razmišljali smo o tome da na vozila stavimo slike napadača i tako se sami zaštitimo, no kako je gradonačelnik prihvatio naše prijedloge, nema potrebe za time i možemo zajedno sustavno raditi na zaustavljanju vandalizma i poboljšavanju uvjeta rada”, zaključio je Jelić.

Dvije mjere koje se izravno odnose na napade su koordinacija kontrolora i policije te isplata jednokratnog iznosa od 5000 kuna radniku u slučaju utvrđene teže ozljede prouzročene napadom treće osobe za vrijeme obavljanja službe. Utvrdit će se i kritična mjesta gdje se najviše ljudi šverca pa će tamo policija ići s kontrolorima. No, ne svaki dan.

Predloženo je i uvođenja nove polusatne vozne karte od 6 kuna te karte od 10 kuna (sat i pol), koje bi se prodavale samo u vozilima ZET-a. Banić je dao suglasnost da se sukladno zakonskim propisima u suradnji s Gradskim uredom za gospodarstvo i direktoricom ZET-a ista realiziraju.


Komentari