Kontrolori letenja održali prosvjed: ‘Ne smije se ljude tjerati psihologu i na bolovanje samo zato da se uspostavi sustav straha’

Na Plesu, pred sjedištem Hrvatske kontrole zračne plovidbe ovog je četvrtka prosvjedovalo pedesetak članova Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja (HSSKL). Direktora Zračne plovidbe Vladu Bagarića optužili su za pritiske i zastrašivanje zaposlenika.

Predsjednik HSSKL-a Krešimir Rakoci otkrio je da je 194 zaposlenika potpisalo izjavu u kojoj ne odobravaju direktorovo ponašanje i tvrde da osjećaju veliki stres i napetost zbog njegova ponašanja u zadnjih godinu i pol dana.

“Posljednja kap, odnosno primjer zastrašivanja, jest pokretanje davanja otkaza meni kao predsjedniku sindikata, što je udar na sindikat i sindikalno djelovanje, koje je zajamčeno svakom radniku u Hrvatskoj”, upozorava Rakoci.

Predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever podržao je prosvjednike te izjavio da su oni izloženi velikom stresu i pritiscima. Iako je sindikat tada pristao na smanjenje plaća zaposlenika, direktor Bagarić svoju plaću nije smanjio već si je isplatio bonuse, otkrio je Sever.

Foto: Igor Kralj/ Pixsell

“Ove godine sindikat nije prihvatio daljnje smanjenja plaća i na kraju se ipak dogovorilo da više neće biti smanjenja plaća, a sindikat je odustao od nekih zahtjeva, čekajući bolja vremena. No, to očito nije dovoljno”, poručio je i dodao da zaposlenici Zračne plovidbe i dalje odgovorno obavljaju svoj posao, ali da im je sve teže nositi se s pritiskom.

Podsjetio je kako je Hrvatska ratificirala niz konvencija Međunarodne organizacije rada, među kojima su i one o slobodi sindikalnog djelovanja, organiziranja i kolektivnog pregovaranja, a sada se te konvencije krše.

“Ovdje nema izravnog utjecaja premijera ili nekog ministra, ali u sustavu gdje vlast bira Nadzorni odbor, u kojem se nalaze trojica ministara, jasno je da vlast snosi izravnu odgovornost za sve što se događa u Kontroli zračne plovidbe, kaže Sever.

“Pritisci moraju ostaviti tragove na zdravlje, ne smije se ljude tjerati psihologu i na bolovanje samo zato da se uspostavi sustav straha”, zaključio je.


Komentari