Kontrola otpada pomoću ugrađenih kartica: Dijelit će se opomene i upozorenja

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Ophodarska služba Čistoće, koju je jučer predstavio Rober Kostić, direktor Sektora za komercijalne poslove Holdingove podružnice, provjerava nalazi li se pokraj otpada nagomilano smeće, jesu li parkovi i livade puni papira, vrećica i limenki, odvajaju li stanari u zgradama svoj otpad kako bi trebali i tome slično, kako navodi Večernji list.

Ovu Holdingovu podružnicu čini sedamnaestero ljudi, uključujući neke zaposlenike Čistoće i ljude angažirane preko agencije, od kojih će svatko biti “oči i uši” za jednu od gradskih četvrti.

“Oni imaju kartu i adrese zelenih otoka i kontejnera u gradu, a zadatak im je autima patrolirati po četvrti i provjeravati stanje svakog spremnika, ali i površina poput parkova i livada. Ako nešto uoče, to će fotografirati i kroz naš sustav proslijediti nadležnim službama na daljnje postupanje. Osim toga, prijavljivat će ako postoji neki spremnik na adresi koju nemamo evidentiranu pa da i to ispravimo”, objasnio je Kostić, kao prvi nadređeni.

Radit će tri smijene svakoga dana, uključujući i vikende, a osim što će se brinuti da mjesta gdje se u Zagrebu odlaže otpad budu čista, provjeravat će i rade li djelatnici Čistoće svoj posao kako treba.

Imat će i edukativnu ulogu, kako navodi Kostić, koja uključuje direktnu komunikaciju sa stanovnicima četvrti. Na dan odvoza ophodari će tako provjeravati kako su Zagrepčani odvojili otpad, a primijete li da je netko to pogrešno učinio, davat će opomene i upozorenja.

Ophodari će za obavljanje svog posla tražiti kontakte predstavnika stanara i suvlasnika zgrada, a bit će u neprestanoj komunikaciji s čelnicima gradskih četvrti i mjesnih odbora.

Posao ophodarske službe povezan je s Operativno komunikacijskim odjelom (OKO), koji je jučer predstavio Jure Leko, voditelj Čistoće, a s radom počinje danas. Riječ je o suvremenom sustavu koji u svakom trenutku ima evidenciju o tome gdje se nalaze njihovi kamioni te precizno vrijeme u kojem je pojedini djelatnik ispraznio spremnik za miješani komunalni otpad ili pak, onaj za odvojeni.

Na taj će način postupak prikupljanja otpada biti puno brži, efikasniji i ekonomičniji.

“Sustav prepoznaje koju ambalažu vozilo prikuplja pa, ako primjerice na nekoj lokaciji imamo kamion za karton, a ophodar ili komunalni redar primijeti da je u obližnjoj ulici odbačena gomila kartona, prosljeđuje se informacija putem sustava, vozilo to skupi i ide dalje. Ne moramo povlačiti kamione iz baze u Radničkoj jer već znamo gdje se koje vozilo nalazi”, ističe Leko.

Još jedna korisna opcija sustava je mogućnost prepoznavanja popunjenosti pojedinih zelenih otoka jer svaki spremnik ima ugrađenu karticu koja sustavu javlja koliko je popunjen, a nakon što ta brojka prijeđe 80%, vozilo će dobiti obavijest da je potrebno isprazniti spremnik.

“Povezani smo i s komunalnim redarstvom 24 sata na dan, a sve ovo radimo radi poboljšanja sustava pružanja usluga prikupljanja otpada”, zaključuje Leko.


Komentari