Kongres poduzetnica jugoistočne Europe: Najveće okupljanje poslovnih žena do sada

FOTO: Pexels

Muškarci i dalje dobivaju veće plaće za jednak posao.

U organizaciji Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, u Zagrebu će se na Međunarodni Dan žena, 8. ožujka 2017. godine, u prostoru Kongresnog centra Zagrebačkog velesajma održati jedinstveni Kongres poduzetnica jugoistočne Europe, do sada najveće okupljanje poslovnih žena u regiji. Kongres poduzetnica jugoistočne Europe održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar Kitarović, a Kongres okuplja poduzetnica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Bugarske i Albanije.

„Kongres poduzetnica jugoistočne Europe u Zagrebu bit će platforma osiguranja razmjene iskustava, stvaranja poslovnih kontakata, povezivanja i unapređenja poslovne mreže poduzetnica, kako bi im pristup i opstanak na tržištu država iz kojih dolaze, ali i regije bio što kvalitetniji, a put do željenog poslovnog uspjeha što izvjesniji“, ističe Sanela Dropulić idejana začetnica i direktorica Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe i čenica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra.

Zanimanje za ovaj jedinstveni Kongres je iznad svih očekivanja, potvrđuje Dropulić, a Virtualni ženski poduzetnički centar uspio je uz partnerstvo s Gradom Zagrebom osigurati svim poduzetnicama sudjelovanje u radu Kongresa bez ikakve kotizacije.

Radni dio kongresa otvara Dragana Jovanović, poduzetnica i life, health i business coach iz Beograda s temom važnosti upravljanja stresom u ženskom poduzetništvu.

„Ono što sve nas žene poduzetnice u regiji u današnjoj poslovnoj areni povezuje je stres i izloženost stresu koja proizlazi iz kombinacije više faktora. To su poslovna nesigurnosti, radno vrijeme kojem kao da nema kraja, a koje ženama stvara dodatan problem u balansiranju karijere i obiteljskog života, te konačno i dalje prisutan tzv. gender pay gap, odnosno rodno utemljen nesrazmjer između visine plaće za isti posao kada ga obavlja žena, u odnosu na muškarca.

Europske statistike ukazuju na prosjek od 16 % koliko smo mi žene i dalje manje plaćene od muškaraca za identično radno mjesto. Žene poduzetnice i managerice duplo su izloženije i podložnije stresu od muškaraca u poduzetništvu i na top managerskim pozicijama, a upravo je važnost i velika potreba za uvođenjem programa upravljanja stresom za žene poduzetnice tema kojom ću otvoriti Kongres poduzetnica jugoistočne Europe“, naglašava Jovanović.

Mirsada Mehremić, ekonomistica iz Sarajeva i pomoćnica direktora IUS-a, Međunarodnog sveučilišta u Sarajevu, koja će govoriti o obrazovanju i cjeloživotnom učenju kao temelju rodne ravnopravnosti. Uz brojne zanimljive izlagačice, velik dio radnog programa Kongresa čine i panel diskusije. Tako je panel „Regionalna poduzetnička (ne)suradnja“, tek jedan od brojnih zanimljivih panela na kojima će poduzetnice i predstavnice poduzetničkih udruženja, udruženja poslodavaca i državnih institucija imati prilike razmjenjivati svoja vrijedna iskustva.

Uz Grad Zagreb, partneri Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe su i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta RH, Asocijacija poslovnih žena Crne Gore, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska udruge poslodavaca, Udruženje poslovnih žena “Vizija”, Srbija, Privredna komora Srbije, Udruženje poslovnih žena Makedonije, Udruženje poslovnih žena Bosne i Hercegovine, Veleposlanstvo Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj i Zajednice poduzetnica Slovenije.


Komentari