KONAČNO: Na Markuševcu kreće rušenje kuća s crvenom naljepnicom! Stanovnica tog kvarta: ‘Očekujem da nova kuća bude protupotresna

Pixsell

Od velikog potresa u Zagrebu prošlo je godinu dana i gotovo tri mjeseca, a po pitanju obnove se učinilo malo. Ipak, čini se da se stvari konačno mijenjaju te u četvrtak kreću prva rušenja kuća s crvenom naljepnicom. Podsjetimo, Markuševec je bio epicentar potresa gdje je zabilježena najveća šteta.

Na tom području nalazi se 173 kuće s crvenom naljepnicom, a više od 500 je sa žutom naljepnicom.

Prema novom Zakonu o obnovi za sada su svega tri kuće predviđene za rušenje, a priloženo je više od 11 tisuća zahtjeva, točnije 11.238. Dakle, sasvim je jasno kako dinamika obnove ide presporo. Za realizaciju uklanjanja i građenja zadužen je Fond za obnovu.

Zagrepčanka Nadica Sunek čija je kuća predviđena za rušenje ispričala je za RTL kako se osjeća.


“Osjećam se zadovoljno i sretna sam što je konačno krenulo. U toj kući sam rođena i sad se osjećam rasterećeno što smo uspjeli sakupiti sve papire na vrijeme. Bilo je nekih problema, ali smo uspjeli sve. Moja majka je bila sama u kući tijekom potresa koja je mjesec dana nakon potresa doživjela moždani udar i preminula. Živjela je sama sa psom”, kazala je Nadica.

Njezina obitelj planira sagraditi novu kuću, te očekuje da će novi dom biti protupotresan.

Komentari