KONAČAN PAD? Uhićeni čelnici Agrokora; Sloković: Todorić nije u bijegu

screenshot

Rano jutros krenula je Akcija Agrokor, javljaju reporteri N1 s terena. Državno odvjetništvo već mjesecima provodi izvide, a jutros nešto prije 6 sati – policija je stigla u Kulemrove dvore, rezidenciju Todorićevih.

 

TIJEK DOGAĐAJA

Odvjetnica Ivice Todorića Jadranka Sloković izjavila je za Večernji list da je uhićenje bivših čelnika koncerna Agrokor početak političkog obračuna s Todorićem za kojega je rekla da nije u bijegu, iako nije u Hrvatskoj. Sloković je novinarima ispred Županijskog suda u Zagrebu izjavila da Todorić nije u bijegu i da ona za sada ne može više ništa reći o tom slučaju.

10:01 Policija je i u domu Mislava Galića, bivšeg izvršnog potpredsjednika koncerna za poslovnu grupu Hrana, pišu 24sata.

9:54 Uhićen je i Tomislav Lučić, bivši član nadzornog odbora Agrokora.

9:49 Oglasio se DORH: ”Tijekom ove faze poduzete su zakonom predviđene radnje odnosno ishođeni su nalozi suca istrage nadležnog županijskog suda radi provođenja pretraga kod petnaest osoba, koje su u tijeku”.

9:37 Otac Ivice Todorića napustio je Kulmerove dvore.

9:30 Kratkim priopćenjem oglasilo se Ministarstvo unutarnjih poslova: “Policija u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu i u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija Republike Hrvatske provodi izvide.

Sukladno članku 206.f st.1 Zakona o kaznenom postupku postupanje tijekom izvida je tajno. S obzirom na fazu postupanja nismo u mogućnosti iznijeti više informacija.”

9:17 Ivan Crnjac lišen je slobode

9:05 Ivica Todorić oglasio se na svom blogu. Poručio je da će biti dostupan institucijama pravne države, kao i saborskom povjerenstvu.

”Ipak neočekivano, jer u Agrokoru institucije pravne države sigurno neće pronaći nikakva kaznena djela, pritisak politike i medijski linč koji je bez pravosuđa već donio presudu, pokrenuli su agresiju prema meni i ljudima koji, uvjeravam vas, nisu krivi. Da su mi pronašli i jedan Euro otuđenog i pronevjerenog novca, već bih bio u zatvoru. No to, jednostavno, nije istina. Riječ je o političkom procesu . Nisam spreman gledati i čekati da se kroz dobro poznate obrasce, političkim dekretima, kao u neka mračna vremena, gomila tobožnja kriminalna količina od koje se ne mogu braniti.

Sa svojim hrvatskim i međunarodnim pravnim timom spremam obranu i tužbe koje će, u sudskim epilozima, rasvijetliti i pred pravdu izvesti sve one koji su kriminalnim aktivnostima i neustavnim zakonom stvorili paravan za najveću pljačku privatne imovine u suvremenoj Europi. To ću učiniti u sljedećih nekoliko dana, jer su mi teško povrijeđena ljudska prava . Pritom ću biti dostupan i institucijama pravne države, ali i saborskom istražnom povjerenstvu ili njegovim predstavnicima ako ga, kako je vjerojatno dogovoreno na subotnjem sastanku u Vladi, naprasno ukinu kako bi se prikrio kriminal i sakrila istina. Svojim ću se javnim djelovanjem i dalje boriti za istinu koja mora zaustaviti nezakonite i protuustavne radnje i premijera Plenkovića , ministra  Božinovića i gospođe Dalić koji obilato politički sponzoriraju Ramljaka i društvo iz Agrokora, a koji Hrvatskoj nanose nesagledive političke, gospodarske i financijske štete. Niti uhićenja, niti eklatantna pravna neregularnost u rasvjetljavanju svih okolnosti me neće spriječiti.”, napisao je Todorić na svom blogu.

8:57 Rajko Čogurić, odvjetnik Ante Todorića, za N1 je potvrdio da Ante Todorić nije u Hrvatskoj:

“On trenutno nije u Hrvatskoj, on se uredno prije mjesec i više dana odjavio i prijavio prebivalište na londonskoj adresi. Nije u bijegu i odazvat će se pravosudnim tijelima kad dobije formalni poziv.”

8:50 Akcija Agrokor odvija se na više od 60 lokacija, a na terenu je oko 300 policajaca, doznaje N1.

8:47 Todorić je u inozemstvu, neslužbeno doznaje N1 reporter Hrvoje Krešić.

8:39 Odvjetnik Branko Šerić pojasnio je za N1 što policija u ovom trenutku radi. “Uz nalog suca istrage policija vrši pretres svih prostora, i poslovnih i stambenih, s ciljem da nađe neke dokumene i tragove, a što bi se odnosilo na počinjenje kaznenih dijela. To zna potrajati dugo, može biti cijeli dan. Ako se zatekne u stanu netko od usumnjičenih, onda mu se uručuje nalog, nakon toga slijedi uhićenje i preprata kod državnog odvjetnika na ispitivanje. Ta osoba ima pravo na odvjetnika i odvjetnik prisustvuje pretragama, a mora biti prisutan na ispitivanju kod državnog odvjetnika.”

8:35 Policija je jutros pokucala i na vrata Damira Kuštraka, ali on, prema nepotvrđenim informacijama, nije bi u stanu, pišu 24sata.hr.

8:06 Odvjetnik Ivana CrnjcaLjubo Pavasović, potvrdio je da se policija nalazi i u domu njegova klijenta. “Mogu potvrditi da se policija nalazi kod njegovog stana i to je sve što se za sada zna. Za bilo što drugo je prerano i mislim da bi bilo pogrešno davati bilo kakve izjave druge vrste”, rekao je Pavasović.

8:00 Policija je jutros došla sa 3 kombija te nekoliko automobila, kako bi, pretpostavlja se, mogli odnijeti sve što, eventualno, izuzmu tijekom pregleda rezidencije.

7:45 U Ravnateljstvu policije Hini su potvrdili da će prve informacije dati uskoro. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ranije je potvrdio da “sve poslove vezane uz Agrokor” koordinira Državno odvjetništvo, a pritom nije odgovorio na novinarski upit zna li policija gdje je Ivica Todorić.

7:30 Prema neslužbenim informacijama, policija se nalazi i u domu Piruške Canjuge.

7:25 Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, odvjetnici Ivice Todorića, upravo su ušli u Kulmerove dvore.

7:23 Policija je, kako smo već javili, stigla i u kuću Ivice Crnjca na Šestinskom vrhu, bivšeg formalno glavnog financijaša Agrokora. Crnjac je dugogodišnji prijatelj Ivice Todorića, godinama je bio u vodstvu koncerna glavni finacijaš. Pred kućom se nalazi reporterka N1 Vanja Kranic koja javlja kako je ovom akcijom obuhvaćeno mnogo ljudi.

7:20 Odvjetnici Ivice Todorića, za očekivati je, pojavit će se u Kulmerovim dvorima, naročito ako krene izuzimanje dokumenata. ‘Oni bi trebali doći sve i ako njihov klijent nije tu’, javlja Krešić.

7:10 ‘Ne zna se tko je od obitelji u Kulmerovim dvorima, pretpostavlja se da unutra ni Ivica Todorić, niti članovi obitelji. Pretpostavlja se da je on ili u Londonu ili u Beogradu, okružen savjetnicima’, javlja reporter Hrvoje Krešić za N1, koji se nalazi pred Kulmerovim dvorima.

‘Vidjet ćemo koga će policija uopće naći ovdje’, dodaje Krešić.

7:05 Nekoliko je kombija ušlo u posjed Todorićevih, dok je jedna marica ostala pred ogradom, javlja N1 reporter. Oko 7 sati došlo je još jedno policijsko vozilo.

6:40 Policija je također istovremeno ušla i u kuću Ivice Crnjca na Šestinskom vrhu, bivšeg formalno glavnog financijaša Agrokora. Crnjac je dugogodišnji prijatelj Ivice Todorića, godinama je bio u vodstvu koncerna glavni finacijaš.

6:20 Jutros oko 5:50 sati policijska su vozila (tri kombija i nekoliko osobnih vozila) stigla pred Kulmerove dvore.

 


Komentari