KOMUNALCI ZA ŽIVOTINJE: Od siječnja stiže ‘pseća policija’, ali i analiza DNK

Noina Arka

Uzimat će uzorke krvi na redovnom godišnjem cjepljenju.

Podsjetimo, Milan Banidć Zagrepčanima je obećao policiju za životinje, početkom listopadaOdsjek za životinje komunalnog redarstva s radom bi trebao početi 1. siječnja, a ovaj odsjek činit će malo ljudi, no učinkovitih, kaže njegova buduća šefica Jadranka Dragović.

“Čekamo donošenje novog Zakona o zaštiti životinja koji za komunalne redare predviđa niz novih ovlasti. Među ostalim, moći će legitimirati vlasnike pasa, ući u privatne prostorije da provjere uvjete držanja kućnih ljubimaca, a vlasnici će morati pokazati i sve dokumente koje ih zatraže.”, govori Jadranka Dragović za Večernji list.

“Redari zaduženi za životinje neće kontrolirati vode li vlasnici svoje pse na povodcima i kupe li za njima izmet.”, objašnjava Dragović i dodaje kako će te aktivnosti i dalje biti na plećima “običnih” komunalnih redara.

Formirat će se i DNK baza

Policajci za životinje bit će komunalni redari koji su i dosad obavljali taj posao, samo što će tražiti one s prigodnim kvalifikacijama, kažu iz Grada.

“Potražit ćemo iz svojih redova veterinarske tehničare ili ljude sa sličnim stručnim spremama kako bi što bolje mogli prepoznati životinju kojoj kod vlasnika nije dobro ili što bezbolnije zbrinuti lutalice i ozlijeđene životinje.”, navode u komunalnom redarstvu, napominjući da su dva sastanka u dva mjeseca imali  s Gradom, a brojni su detalji ostali neriješeni.

Od 1. siječnja počinje i formiranje DNK baze kućnih ljubimaca koja će olakšati kažnjavanje vlasnika ne poštuju li gradske propise o držanju životinja. Svim čipiranim psima na redovnom godišnjem cijepljenju uzet će se uzorak krvi na temelju kojeg će se moći provjeriti, uzimajući uzorak stolice, tko je vlasnik koji za svojim ljubimcem nije skupio izmet te mu se na kućnu adresu poslati kazna.

>>>BANDIĆ OTIŠAO KORAK DALJE: Uz bazu psećih fekalija želi i odred MUP-a za ljubimce


Komentari