KOME IDE KINO EUROPA NA UPRAVLJANJE?!: Matić ostao iznenađen

flickr.com

Posljednje desetljeće je Kino Europa pod upraviteljskom kapom  Boris T. Matića. Direktor Zagreb film festivala kazao je danas uoči događanja “Ne damo kino Europa!” kako su željeli ulagali u kino koje nije nijhovo, nego u vlasništvu Grada Zagreba, ali otkriva kako nitko nije hito surađivati s njima.

“Ovo nije protest. Želimo ispričati kronologiju događaja, želimo ispričati što smo napravili dosad, što smo pokrenuli, kako smo i na koje načine pokušavali razgovarati s Gradom i o čemu. Također, ponudit ćemo i zaključak, odnosno predstaviti što mi smatramo da nam po zakonu i ugovoru koji sad imamo pripada, i što mislimo tražiti idućim zahtjevima i molbama koje ćemo poslati Gradu”, kaže Matić za Jutarnji list.

Što se tiče same renovacije kina, dodaje kako je potrebna, ali ističe kako je samoinicijativno želio neke preinake te da su se gradske institucije oglušile na njegove prijedloge. Tu renovaciju su predlagali još od 2014. godine, ali sve se je stišalo vrlo brzo.

“Htjeli smo srediti veliku dvoranu, izmijeniti stolice, tepihe, popraviti krovište, što je na kraju i učinjeno vatrogasnom mjerom, ali nije se pokrenuo ozbiljan projekt renovacije. Prije dvije godine opet smo pisali Gradu, htjeli smo novi desetogodišnji ugovor, nakon čega ćemo uložiti 2 milijuna kuna u renovaciju. Naši prijedlozi su bili logični, htjeli smo ulagati u to kino koje nije naše, nego je u vlasništvu Grada Zagreba, ali nitko s nama nije htio surađivati”, objašnjava Matić za Jutarnji list.

KAKO NA TO GRAD GLEDA?

Tenzije ne jenjavaju, a iz Grada na to sve gledaju rezevirano. Gradonačelnik Milan Bandić javnosti se obratio s porukom u kojoj kaže da je sadašnje zakupnike prozvao manipulatorima koji šire fake news vezano za priču da će se u ovom kinu otvoriti narodnjački klub, prenosi Jutarnji list.

ŠTO SLIJEDI DALJE?

Točne informacije se ne znaju, ali opcija koja postoji je da Grad više neće iznajmljivati tu nekretninu privatnim udrugama i tvrtkama. Prema tome, Zagreb bi kino dao jednoj od  kulturnih ustanova čiji je osnivač, a kao najizgledniji za preuzimanje programa jest Zagreb film, čiji je ravnatelj trenutačno Vinko Brešan. Od siječnja do kolovoza 2007. godine podružnica Zagrebačkog holdinga je bio i Zagreb film, a u kolovozu iste godine postao je Ustanova u kulturi, čiji je osnivač Grad Zagreb. Prema Jutarnjem listu, Brešan i Matić su bili iznenađeni time te navode kako ne znaju ništa o tim informacijama.

DRUGA RJEŠENJA?

“Grad je u svojim dopisima tvrdio da, žele li se javiti na fondove EU u vezi s renovacijom kina, oni kao Grad moraju biti u vlasništvu i posjedu kina. Mi smo to provjerili i to nije istina, dovoljno im je da budu u vlasništvu prostora, što i jesu, a mi možemo ostati u posjedu te ih to ne sprečava da se prijavljuju na fondove EU”, tvrdi Matić koji smatra da je kino Europa pod njegovim vodstvom ispunilo sve uvjete da se, prema Zakonu o zakupu, njima prvima ponudi produljenje ugovora. Oni su taj zahtjev, dodaje, poslali još početkom listopada prošle godine, ali na njega im nitko nije odgovorio, prenosi Jutarnji list.

Za sada je sigurno jedino kako će od prvog lipnja ove godine UO Zagreb film festival i Grad Zagreb prekinuti desetogodišnju suradnju.

Komentari