Komadići fasade još uvijek padaju po gradu: ‘Pazite na sebe i djecu i budite oprezni’

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Bliži se već treći mjesec od potresa u Zagrebu, a još zapravo ništa nije riješeno! Prolazak pored određenih objekata još uvijek predstavlja opasnost, upozorava Zagrepčanin u Facebook grupi: “Potres u Zagrebu – Svi mi u centru”.

Zakona o obnovi još nema, a procjene o šteti koja je nastala i o obnovi čuli smo u nekoliko različitih verzija, pa ni ova posljednja, nije konačna.

Još se oko 400 građana nalazi u Studentskom domu u Cvjetnom naselju u Zagrebu, a obećanja o pomoći i rješenjima ne prestaju. Nadamo se da će se doista i ostvariti jer je situacija trenutno postala nepodnošljiva, što svakodnevno ističu građani Zagreba.

Osim stresova koje Zagrepčani proživljavaju na najmanje zvukove, istraumatizirani najvećim potresom u posljednjih 140 godina – 22. ožujka, stresove im zadaju i manji potresi koji još uvijek ne prestaju povremeno “prodrmati” zagrebačko tlo, a koji su, kako seizmolozi kažu, očekivani i do pola godine nakon potresa.

U svakom slučaju, nije Zagrepčanima jedini problem što se tlo još uvijek trese, problem je i taj što centar Zagreba još nije raskrčen, što gradski prijevoz još ne funkcionira normalno te to što opasni dijelovi i objekti još nisu sanirani i samim time predstavljaju rizik, ukoliko se prolazi pored njih.

Da je strah opravdan, svjedoči objava u Facebook grupi “Potres – Svi mi u centru”, u kojoj jedan član upozorava: “Danas je pred mene pao komadić fasade na zelenom valu. Nije velik, veličine šake je bio, no vjerojatno bih ga osjetio da me pogodio. Pazite na sebe i djecu i budite oprezni”.

U komentarima su već bijesni sugrađani dijelili slična iskustva i pozivali na prosvjed.


Komentari