Kolumna: Zagreb i Split, hrvatski smećarski gradovi?

FOTO: Zagreb.hr

Dok EU Parlament donosi zakone sa sve ambicioznijim ciljevima recikliranja otpada, što je preduvjet za održivu budućnost, u Hrvatskoj se promjena prakse dominantnog odlaganja u kružno gospodarenje otpadom slabo realizira.

Dapače, najveći hrvatski gradovi, Zagreb i Split donose svoje Planove gospodarenja otpadom kojima se ne jamči ova važna promjena, nego ostaje stara privrženost smeću i bavljenje samo tim oblikom otpada, piše Slaven Dobrović.

Zbog čega se tako može zaključiti? 

Zbog toga što ni Split ni Zagreb nisu predvidjeli hitnu mjeru izgradnje sortirnica, odnosno kompletiranja sustava redovitog odvoza reciklabilnog otpada. Split čak nije predvidio ni lokaciju, a Zagreb je predviđa kao jedan od pogona budućeg mega centra u Resniku, ništa hitnije od pogona za obradu ostatnog otpada ili smeća.

Očito je dakle, da stratezi oba grada ne razumiju ili ne žele razumjeti da je odvojeno prikupljanje jedini način kako postići traženih 50% recikliranja do 2020., odnosno 60% do 2030., za ambalažu 70%.

Foto: hu-benedikt.hr

 

Čak im hrvatski Plan gospodarenja otpadom nudi po stotinu milijuna kuna za interventne mjere za smanjenje odlaganja u čemu sortirnice imaju primarnu ulogu. U Splitu još uvijek nema niti jednog kompostišta, niti kakvog drugog pogona za obradu biorazgradivog otpada, a za čudo niti se takvo što planira. 

To, očito nije neka briga, pogotovo sad kad je na splitskoj sjednici Vlade RH donesen zaključak da se podržava projekt izgradnje centra za gospodarenje otpadom (u stvari smećem) u Lećevici. Centar koji će zamijeniti Karepovac bez da se značajno poveća stopa recikliranja, ali na način da će trošak narasti barem pet puta.

Sve se to događa uz odobrenje Vlade RH, odnosno Ministarstva zaštite okoliša i energetike koje uredno izdaje prethodne suglasnosti. Unatoč sve češćim parolama o kružnoj ekonomiji. To znači da su građani i Splita i Zagreba osuđeni na život u resursno neučinkovitim gradovima u kojima će umjesto stotine zelenih radnih mjesta i vraćanja sirovina u gospodraski sustav biti obrada smeća i višestruko povećanje troška za otpad, što zbog skupe obrade, što zbog očekivanih penala.

Žalosno, ali istinito.


Komentari