KOLIKO NAM JE PALA KUPOVNA MOĆ U GODINU DANA? Brojke su strašne, gore i od najgore statistike

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Znate li kolika je bila inflacija u svibnju na godišnjoj razini? Podaci Državnog zavoda za statistiku kažu kako je bila 10,8 posto, od čega je cijena hrane rasla 15,2 posto. Većini građana se kada vidi te brojke čini kako nešto nije u redu s njima i čini im se kako je poskupljenje puno više. I u pravu su.

Kako bismo to dokazali uzeli smo dvije namirnice koje većina nas ima u svojoj kuhinji, a to su suncokretovo ulje i mlijeko jedne robne marke i usporedili koliko smo ulja i mlijeka od prosječne plaće mogli kupiti 2021. i sada.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za ožujak ove godine iznosila je 8.917 kuna, što je porast za 6,8 posto u odnosu na ožujak 2021., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba. U ožujku 2021. godine ta ista plaća je iznosila 8.352 kune. Neki će reći nije loše, ipak je skočila 565 kuna. I nije loše, iako većina građana Zagreba ima plaću puno manju od prosjeka. Ono što je loše je da rast te iste plaće ne prati rast troškova života, a nigdje se to ne vidi tako dobro kao na cijeni osnovnih namirnica.

Možemo kupiti manje litara ulja, ali i mlijeka!

Pogledajmo samo suncokretovo ulje. U lipnju prošle godine ste za litru ulja koje nije na akciji morali izdvojiti 12,99 kuna, dok danas za tu istu litru morate odvojiti 89,99 kuna, što je poskupljenje od 6 kuna. Prošle godine ste tako za prosječnu plaću iz ožujka mogli kupiti 642 litre ulja, dok ove godine možete kupiti puno manje – samo 469 litara, što je 173 litre manje nego prošle godine.

FOTO: Pixabay

Što se tiče mlijeka, ono najjeftinije mlijeko robne marke prošle godine smo plaćali 4,99 kuna, a danas ga plaćamo dvije kune više, 6,99 kuna. Prošle godine smo tako od prosječne plaće mogli kupiti 1,673 litara mlijeka, a ove godine 1,275 litara. Pad je to kupovne moći od skoro 24 posto samo kad gledamo mlijeko.

Možemo tako napraviti tablicu za gorivo, jaja, kruh…. Svemu je cijena išla gore. Iako su i plaće porasle, nisu ni blizu toliko koliko cijene, a osobito kada se uzmu u obzir osnovni troškovi života. Situacija je iz dana u dan sve gora i svima je na ustima pitanje: “Koliko ćemo biti siromašniji iduće godine”.

Komentari