Hoćete se testirati na COVID-19? Nije problem. Cijena? Prava sitnica!

Foto : Sasa Buric / CROPIX

Od početka epidemije mnogi su se raspitivali, zabrinuti za svoje zdravlje, mogu li se negdje testirati bez liječničke uputnice i ako nemaju simptome bolesti. Spremni su bili za to platiti, ali se govorilo da je to nemoguće i da testovi koji se mogu platiti nisu dovoljno pouzdani. Međutim, bez ikakve najave ili obavještavanja javnosti Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar bacio se u biznis s testiranjem na covid, uz plaćanje, piše N1.

“Test košta 1506 kuna. Ne trebate se najavljivati. Samo dođite u naš drive-in s maskicom, uzet ćemo vam bris i podatke i rezultati su gotovi za 24 sata”, rekli su Indexu u Andriji Štamparu. Testiranje se radi istim testovima kao i kada dođete s liječničkom uputnicom pa je i pouzdanost jednaka. Jedina razlika je što nakon testiranja, ako dolazite svojom voljom i bez uputnice, morate na blagajnu da biste platili test.”Sve primamo. I gotovinu i kartice”, rekli su u Andriji Štamparu.

Osim što su vrlo fleksibilni oko plaćanja, u Andriji Štamparu imaju i prilično raskošno radno vrijeme. Rade, naime, sedam dana u tjednu od 7.30 do 19 sati pa svatko tko želi platiti 1500 kuna i doznati svoj covid-status to može napraviti brzo, jednostavno, ali ne baš jeftino.

Uz to, čini se da Štampar ima i popriličnu maržu na svoju uslugu. Ministar zdravstva Vili Beroš, naime, više je puta rekao da pouzdani test na covid-19 košta oko 100 eura, odnosno cca 750 kuna. U Štamparu, dakle, uslugu testiranja i rad laboratorija naplate još toliko.

Komentari