Koliko će nas zbilja koštati Božićni sajam? Cifra je milijunska

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić raspisao je javni natječaj za dodjelu osam lokacija za prodaju umjetničkih predmeta na Božićnom sajmu, a istovremeno je objavljen natječaj za nabavu. Vrijednost natječaja za nabavu procijenjena je na dva milijuna kuna bez PDV-a.

Tako se za gotovo tisuću mirisnih svijeća i nekoliko tisuća svijeća raznih dimenzija planira potrošiti 300 tisuća kuna bez PDV-a, a Grad će isto tako nabaviti i tisuće novihkuglica, što staklenih, što plastičnih. Sve to za 400 tisuća kuna.

Na božićne dekoracije planira se potrošiti najviše, čak 1,2 milijuna kuna.  U troškovniku su opisane vrste dekoracija pa su tu stakleni svijećnjaci s plišem, nekoliko drvenih kamina, ukrasne šumske životinje poput sove ili jelena, lisica od stiropora, anđeli, plišani medo sa šalom, saonice, lizalice…

Sve su to pripreme za ovogodišnji zagrebački Advent, koji je dosad tri puta proglašen najljepšim u Europi. Čarolija u metropoli trajat će pet tjedana, a u tom će razdoblju građani moći uživati u brojnim atrakcijama. I ove godine očekuje se velik broj ljudi u Ledenom parku, u ugodnom ambijentu na Zrinjevcu ili Klovićevim dvorima… Već su osvanuli i ukrasi na zagrebačkim ulicama što znači da je odbrojavanje do Božića počelo, piše portal Vijesti.hr

Najraskošniji Advent do sada imat će i, kako doznajemo, dvije nove lokacije. “Advent ove godine počinje 1. prosinca s jednim laganim zagrijavanjem nekoliko dana ranije. Bit će neke nove lokacije, a jednako tako neke koje smo prijašnji godina posjećivali bit će zaobiđene, ugasit ćemo ih, ali ćemo sigurno uživati”, rekla je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

Tako će se građani ove godine moći fulirati po dosta dijelova Zagreba. Advent će se ove zime održati na Zrinjevcu, Europskom trgu, u tunelu, Marićevom prolazu, kod Griča, na Strossu… Središnja događanja s prigodnim glazbenim programom započinju u subotu, 28.11., s tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Josipa Jelačića.

Prema neslužbenim podacima, za najam kućice za ugostiteljstvo prošle se godine plaćao od 25.000 do 140.000 kuna, a već je pri samom kraju Adventa bilo jasno kako je zarada puno veća nego od godine prije kad je Advent generirao do 438 milijuna kuna potrošnje, analiza je Instituta za turizam.

Prošle godine najviše su potrošili gosti i to čak po 139 eura dnevno. Oni u privatnom smještaju trošili su 83 eura. Jednodnevni posjetitelji iz inozemstva u Zagrebu su ostavljali po 287 kuna, domaći 241 kunu, a Zagrepčani na Adventu 47 kuna. Ako su zadržali navike ili ih čak pojačali, brojke mogu biti samo veće, s obzirom na to da je broj posjetitelja premašio sve rekorde. Podsjetimo, godina 2017. je proglašena najboljom zagrebačkom turističkom godinom. Bez obzira na porast najma, interes za kućicama svake je godine sve veći. Pozivi organizatorima, ali i u Gradsku upravu, kažu upućeni, počinju već u rujnu.


Komentari