KOLIKA JE ŠANSA DA ĆE VAM UKRADENI BICIKL BITI VRAĆEN? Odgovor smo doznali od zagrebačke policije, kao i savjete koji zlata vrijede

Biciklisti u gradu, Foto: Marko Todorov / CROPIX

Lijepo vrijeme za brojne je Zagrepčane motivacija da na posao dolaze biciklom. Ovo omiljeno prijevozno sredstvo na dva kotača često je i na meti lopova. Kakva je situacija ove godine i kako se zaštititi od krađe, otkrili su nam iz Policijske uprave zagrebačke.

“Kada govorimo o krađi bicikla, riječ je o kaznenom djelu krađe (članak 228. KZRH). Glede broja kaznenih djela, u Gradu Zagrebu, prošle 2021. godine bilježimo 313 krađa bicikala, što je 147 krađa ili 32 posto manje u odnosu na 2020. godinu (460). U I. tromjesečju 2022. godine bilježimo 51 krađu, isti broj krađa kao i prošle godine u istom razdoblju”, navode iz PUZ-a te dodaju da vrijednost ukradenih bicikala varira.

Krade se tijekom cijele godine

Na pitanje, kada se najviše kradu, odgovaraju:

“Krade se tijekom cijele godine. U vrijeme zimskih i hladnijih dana bicikli se ostavljaju čak i češće bez nadzora u zajedničkim prostorijama, podrumima, stubištima, odnosno na svakodnevno vidljivim mjestima, da se toliko priviknemo na to da bi tamo „bicikl morao biti“ da i ne primijetimo da ga nema, odnosno pomislimo da ga je netko od ukućana negdje drugdje spremio. Isto tako,  u podrumima i sličnim zajedničkim prostorijama pretpostavka je da se tada manje ulazi upravo po bicikle i slično, djeca su u školi i manje su vani zbog hladnijih dana, pa i taj nadzor izostane”.

Zagrebačka policija tvrdi da se treba organizirati na razini predstavnika stanara te razvijati dobrosusjedske odnose.

Objasnili su nam i kako se krade:

“Režu se zaštitne žice ili lanci, trgaju zaštitni lokoti, odvajaju fiksirani dijelovi (koji su vezani npr. uz stup ili ogradu i sličan učvršćen (građevinski) predmet) od ostatka bicikla, ili naj-jednostavnije – odnose se”.

Tvrde i da nema posebnog mjesta u Zagrebu gdje se kradu, već da je riječ o trenutku.

Riješeno više od trećine slučajeva

Upitani kolike su šanse da će se pronaći ukradeni bicikl, Policijska uprava zagrebačka odgovara:

“Iako je riješeno više od trećine kaznenih djela (2021. godine – 117 djela ili 37,4 posto; 2022. godine – 29 djela ili 56,9 posto), to i ne znači da je pronađen bicikl već samo dokaz da je isti ukraden, preprodan, rastavljen, odbačen i slično. Trenutno je u Nalaznom uredu PU zagrebačke dvadesetak bicikala upitne kvalitete i manje materijalne vrijednosti”.

Ističu da je suradnja s građanima najbitnija, odnosno da sve što je sumnjivo ili neobično u kvartu trebaju dojaviti policiji s punim povjerenjem.

“Očekujemo poziv i veselimo se suradnji jer sigurnost je zajednička obveza”, naglašavaju iz PUZ-a.

Za kraj su nam otkrili i kako zaštiti bicikl od krađe.

Bicikl kupuje kod ovlaštenog trgovca i sačuvajte račun

“Uz klasično vezanje sigurnosnim lancima i slično, podsjećamo – bicikl kupujte kod ovlaštenog trgovca, sačuvajte račun (usporedite ga serijskim brojem koji bi trebao biti „ukucan“) ili zatražite račun na uvid ako ga kupujete od treće osobe. Fotografirajte ga, zabilježite si karakteristike ili ako nema brojeva na okviru bicikla dajte bravaru da vam se unese neki karakteristični kasnije prepoznatljiv broj i znak što olakšava posao policiji kada isti bude pronađen. Zabilježite (fotografirajte i slično) i pojedine dijelove, poput vilice volana, amortizera i sličnog, koji su također dijelovi zbog kojih se krade cijeli bicikl”, objašnjavaju.

“Bicikl treba osigurati (zaključati) zaštitnim lancem (ne baš običnim koji bi se mogao presjeći) ili čeličnom sajlom koja mora biti dovoljno duga da se može provući kroz nekoliko mjesta na biciklu (kroz okvir ali i kotače), ne ostavljate alat u torbicama na biciklu”, dodaju iz PUZ-a i podsjećaju na dobrosusjedske odnose.

Dobrosusjedski odnosi su jednako važni

“Također, kada “bacite” pogled na vaš bicikl, “bacite” pogled i na susjedov jer nema boljeg načina samozaštite od dobrosusjedskih odnosa i susjedskog nadzora, ili povremeno uđite u zajedničku prostoriju gdje ostavljate bicikle, bez pravog razloga, tek toliko da se vidi vaša prisutnost. Nije loše uočiti ona mjesta koja su pokrivena sigurnosnim kamerama (banke, pošte, i sl.) i upravo tu bicikl ostaviti na tren. Na kraju najvažnije – ne kupujte od neovlaštenih osoba jeftine bicikle, tko zna čiji su“, ističu.

“U situacijama kada se bicikl pronađe, potrebno je obavijestiti policiju. Najbolje bi bilo da se bicikl ostavi na mjestu pronalaska i pozove policija, s ciljem izuzimanja mogućih tragova koji bi upućivali na počinitelja kroz kriminalističko istraživanje, ali i poduzimanja drugih operativno-taktičkih mjera policije. Također, prikupljanje informacija o mjestu pronalaska ili mogućoj koncentraciji krađa na određenom području u određenom trenutku, ide u prilog slaganju slagalice kako i na koji način usmjeriti kriminalističko istraživanje”, zaključuju iz Policijske uprave zagrebačke.


Komentari