Kod HZJZ-a prosvjed protiv testiranja djece, stigla i interventna: ‘Dosta terora, maske van iz škola!’

Photo: Marin Tironi/PIXSELL

Inicijativa “Slobodni zajedno” organizirala je u utorak prosvjed ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ-a) protiv korona mjera i testiranja djece.

Prosvjed je počeo oko 10 sati u zagrebačkoj Rockfellerovoj 7, ali prosvjednici koji nisu mogli doći do sjedišta Zavoda u metropoli, okupljali su se i po drugim gradovima.

Prosvjed je najavljen kao miran, a s transparetnima s porukama protiv mjera u aktualnoj pandemiji, zasad prolazi bez incidenata.

Uz prosvjednike, na terenu je i interventna policija, a kako se može čuti na snimci događaja, netko je dobacio opasku i kako je više policije nego prosvjednika. Policajci stoje na ulazu ispred HZJZ-a, u slučaju da prosvjednici požele ući unutra. Međutim sukob prosvjednika i policije je izbjegnut, a prosvjednicima se dopustilo ne samo preko puta, već i ispred ulaza u HZJZ izvjesiti transparente.

Prosvjednici puštaju i dječje pjesme poput “Iš, Iš, ja sam mali miš”, a pritom su transparentom koji su držali ispred ulaza u HZJZ poručili: “Dosta terora nad djecom! maske van iz škola”.

Uz kritiku epidemioloških mjera u školi, bilo je i kritika cijepljenja, pa je tako jedan transparent poručio kako “neprijavljenih je slučajeva puno više” s pozivom da se sve nuspojave od cjepiva prijave na Halmed-ovu stranicu. Uz to su iznijeli i broju kako je cijepljenjem oštećeno 628 586 ljudi.

Transparentima su rekli i “Stop nametanju cjepiva i stožerske diktature”, a mogle su se naći i poruke poput “Zdravu djecu nećemo testirat”.

Andrija Klarić, Screenshot

Na prosvjedu su govorili otprije poznati Andrija Klarić, otprije poznat po organiziranju prosvjeda protiv mjera (zbog čega je imao problema s policijom kao i kontroverzni  Vice Batarello). Klarić je poručio kako “mišljenja struke nisu prihvaćena među narodom”.

Screenshot

Potom je predstavio i medicinsku sestru Katarinu za koju je napomenuo kako je dobila otkaz jer, tvrdi Klarić “Nije htjela sudjelovati u maltretiranju djece”.

“Nadam se da sam opravdala povjerenje svoje struke”, poručila je medicinska sestra, izrazivši, kako je rekla, duboko razočaranje za školske profesore koji podržavaju mjere.

Photo: Marin Tironi/PIXSELL

Pritisak pod lažnom brigom

Prije početka prosvjeda, iz HZJZ-a su poslali javno priopćenje u kojemu su naveli kako prosvjednici samo glume brigu o zdravlju djece, dok ustvari vrše pritisak na zdravstvene radnike i epidemiološku struku.

“Nepotpisani i nedeklarirani organizatori skupova hine skrb o djeci, brinu tobože o zaštiti njihova zdravlja, a već samim pozivom pokazuju da su im, zapravo, djeca zadnja briga i samo instrument za ostvarivanje nekih drugih, njima važnih ciljeva”, komentirali su iz HZJZ-a prosvjed koji se organizirao na Facebooku.

Dodali su i kako zdravstveni radnici već dvije godine skrbe za bolesnike odgovorno i u najboljoj vjeri. Nedavna preminuća djece od koronavirusa pokazuju i dalje kako ovo nije bezazlena bolest, a preporuke cijepljenja i drugih mjera temeljene su na znanstveno dokazanim činjenicama.

“Posebno se to odnosi na najugroženije osobe starije životne dobi i narušenog zdravlja, a sada se pokazuje da cijepljenje djece doprinosi zaštiti njihova zdravlja i ograničavanju daljnjeg širenja zaraze. Protesti, psovke, prijetnje i sve što uz to ide neće i ne mogu rješavati probleme koje svi zajedno imamo u ovoj epidemiji”, objašnjavaju u HZJZ-u.

 


Komentari