Kobno križanje u Novom Zagrebu, stručnjaci tvrde: ‘Krivi su vozači’

Screenshot

Raskrižje Savezne Republike Njemačke, Mije Šiloboda Bolšića i Hribarova prilaza već je odavno poznato kao točka na kojoj su prometne nesreće redovita pojava, piše Večernji list.

Posljednja od njih dogodila se prije tri dana, kada su se sudarili kombi i automobil. Sudionike nesreće vatrogasci su iz smrskanog automobila morali izvlačiti, a 83-godišnja suvozačica svojim je ozljedama na kraju ipak podlegla.

“Ni ne brojim koliko sam sudara u posljednjih 40 godina, koliko tu živim, vidio. Svašta je tu bilo, i prevrnutih automobila, vozača koji su se zabijali u stupove, poginulih pješaka”, prisjeća se jedan stanovnik Sloboštine.

Da je ova lokacija uistinu često poprište tragedije, pokazuju i podaci zagrebačke policije. Prema njima, svaka tri mjeseca ondje se prošle godine dogodila prometna nesreća, a godinu dana prije, bilo je to gotovo svaki mjesec, odnosno osam puta. Što se tiče ozlijeđenih, njih je bilo 12, a svi su, osim jedne osobe, na sreću prošli samo s modricama.

Sudski vještak za cestovni promet Goran Husinec, objasnio je njegove najveće probleme ovog raskrižja. “Semafori rade “k’o vurica”, table i signalizacija također su pravilno raspoređeni, a križanje je odlično prometno riješeno. Problem je, ističe, u njegovoj veličini i gustoći prometa te vozačima koji po Ulici SR Njemačke jure i do 150 kilometara na sat, što je brzina i više nego dvostruko veća od dopuštene”, tvrdi.

“I onda se nađe jedan vozač koji se vozi tom velikom brzinom, drugi koji je nepažljiv i evo vam recepta za tešku prometnu nesreću“, objašnjava prometni stručnjak. I sam je, kaže, radio nekoliko analiza nesreća baš na ovoj lokaciji.

“U svakoj je upravo ljudski faktor bio problematičan. Netko od sudionika napravio bi grešku, a raskrižje je takvo da greške ne prašta”, ističe Husinec, a osim brze vožnje, kao važan faktor ističe i nepoštivanje semafora što je bio i uzrok nedavne nesreće.

Osim što kroz križanje prolaze na “debelo” crveno svjetlo, vozači se ne obaziru ni na žuto pa, umjesto da stanu, nagaze na gas. Pritom uopće ne gledaju dolazi li im tko iz bočne ulice.

“Jedan skreće premalom brzinom i zbog nečeg se zadrži u raskrižju, a drugi kao manijak juri ravno na žuto. I onda se sretnu nasred križanja i priča lako može završiti tragičnim ishodom”, objašnjava Husinec, koji kao prometno rješenje vidi izgradnju podzemnog tunela u smjeru sjever – jug, a iznad njega stavio bi mali kružni tok. Promet bi tada, objašnjava, tekao nesmetano, a više ne bi bilo potrebe za semaforima.


Komentari