(FOTO) U Klovićevim dvorima predstavljena izložba ‘Katarina Velika’

U Klovićevim dvorima danas je predstavljena je izložba Katarina Velika. Izložba je stigla u Zagreb u povodu 50 godina prijateljstva dvaju gradova – Zagreba Sankt Peterburga.

Ravnatelj Galerije Klovićevi dvori, Antonio Picukarić, istaknuo je da je izložba došla u Zagreb zahvaljujući gradonačelniku Bandiću i ruskom veleposlaniku Azimovu od kojih je potekla inicijativa.

Na predstavljanju izložbe otkrivene su i neke zanimljivosti o velikoj ruskoj carici koja je na vlast došla držvanim udarom. Istaknuto je, primjerice, kako Katarina nije bila Ruskinja nego njemačkog podrijetla.

Izložba o vladavini jedne od najmoćnijih žena u povijesti, carici Katarini II. (1729.-1796.) koncipirana je posebno za izložbene prostore Galerije Klovićevi dvori, koja će dati presjek kroz to jedinstveno razdoblje ruske povijesti prikazujući caričine osobne predmete, predmete iz svakodnevnog života, vladanja te umjetnička djela koje je prikupljala kao strastvena kolekcionarka i time utemeljila jednu od najvećih i najvažnijih zbirki svijeta.

Izložba će uvodno predstaviti Muzej Ermitaž i St. Peterburg onoga doba (kontekst izložbe i razdoblje – Rusija i Europa u Katarinino vrijeme, europski vladari koji su vladali u isto vrijeme i slično), a potom kroz nekoliko zanimljivih tema ispričati priču o Katarini.

Izložba će za posjetitelje biti otvorena od 12. travnja do 29. srpnja.

 

Komentari