Klesari odlaze s Mirogoja? Grad ih je preselio u Heinzelovu

commons.wikimedia.org

Kamo će klesari ako ne što dalje od groblja? Da u tome ima i te kakve logike najbolje, čini se, znaju u Gradu, koji je donio odluku da klesare s Mirogoja preseli – u Heinzelovu. Nije šala, iako su majstori isprva pomislili da možda jest, a sad polako pakiraju stvari jer će gospodarske zgrade na Mirogoju u kojima su se dosad nalazili Grad srušiti.

“Izrađeni su projekti rušenja zgrada u gospodarskom dvorištu na groblju Mirogoj. Molimo vas da zgrade oslobodite od stvari i osoba kako bi se osiguralo sigurno i neometano rušenje. Navedenom pristupite što prije te nakon izvršenja obavijestite ovaj ured kako bismo mogli pristupiti rušenju navedenih zgrada”, tim je riječima Gradski ured za prostorno uređenje obavijestio Gradska groblja o svojim namjerama, dok je voditeljica te Holdingove podružnice Ljerka Ćosić isti dopis proslijedila sindikalcima, s napomenom da će od rušenja biti izuzeta zgrada radničkih prostorija s uredima. Dio radionica preselit će se, govori Ljerka Ćosić, na Miroševac, a dio u zgradu Zagrepčanke u Heinzelovoj. Zašto se gospodarske zgrade uopće ruše, već gotovo mjesec dana pokušavaju saznati predsjednik Sindikata komunalnih radnika Hrvatske Želimir Hercigonja te sindikalni povjerenik u Gradskim grobljima Eugenio Fočić, piše Večernji list.

“Službeno, voditeljica podružnice proslijedila nam je dopis Grada i jedino se na taj način komuniciralo s nama. Doduše, mi smo informaciju o rušenju zgrada dobili i prije, ali nam nikako nije jasno zašto se one ruše, odnosno što treba doći na njihovo mjesto da se radnici moraju premjestiti” rekao je Želimir Hercigonja iz sindikata pa objasnio da je riječ o djelatnicima zaposlenima u Holdingu, točnije o njih dvadesetak. Rokovi nepoznati Ljudi su to koji rade u klesarskoj, bravarskoj, mehaničarskoj i stolarskoj radnji te u centralnom skladištu groblja, a o čijem premještaju, iako su to dužni napraviti po Zakonu o radu, nitko sindikat nije obavijestio.

“Naputak koji su dobili radnici jest da strojeve konzerviraju dok se ne premjeste na novu lokaciju. Kako će se točno iz Heinzelove brinuti o Mirogoju, koji su posljednjih 40 godina stvarali, nikomu nije jasno” istaknuo je predsjednik Sindikata komunalnih radnika.

Upravo ti zaposlenici Holdinga, odnosno Gradskih groblja, zaduženi su da sve na Mirogoju izgleda besprijekorno. Kada će točno početi rušenje zgrada u kojima su oni dosad bili smješteni, ne zna se jer radnici o tome obavijest nisu dobili, baš kao što do zaključenja broja ni nama nije stigao odgovor od Grada.

“Vjerojatno neće stići to napraviti prije Svih svetih, iako nas ne bi čudilo ni da se radi oko blagdana pa Zagrepčane na dan kad bi trebali posjetiti svoje najmilije na Mirogoju dočeka gradilište” rekao je Želimir Hercigonja iz sindikata.

Nekoliko tvrtki u najmu, ali uglavnom prostor koji godinama propada – tako se u najkraćim crtama može opisati današnje stanje nekad jedne od najvećih jugoslavenskih tvrtki. Stara klaonica u Heinzelovoj stečaj je proglasila 2001., iste ju je godine kupio Grad, pa na kraju otkupio Holding. Godinama se na razne načine 32 tisuće četvornih metara pokušava oživjeti, ali uglavnom bezuspješno.


Komentari