Kirurg Tomasović o Mili: ‘Eksperimentalno liječenje je besplatno! Što ćemo s ostalom djecom s takvim dijagnozama?’

Izvor: službene stranice Kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice

Posljednih desetak dana je medijski prostor ispunila emocija, empatija i zajedništvo Hrvata koje je pokrenuto radi malene Mile Rončević. Njezina priča dvogodišnje djevojčice oboljele od leukemije i priča njezinih roditelja koji su svoju borbu podijelili s javnošću, digla je na noge građane koji su sakupili 34 milijuna kuna za njezino liječenje.

Naime, bilo joj je portrebno 18 milijuna kuna. Kao što je već poznato, s roditeljima je otišla u bolnicu u Philadephiji gdje je odmah započela s eksperimentalnim liječenjem.

Mnogi su komentirali i dijelili svoje mišljenje o Milinoj situaciji, a Facebook objava uglednog kirurga Hrvoja Tomasovića potaknula je mnogo rasprava i komentara.

“Lijepo je vidjeti ljudsku dobrotu i želju za pomoći drugima! Ova akcija za malu Milu je upravo to pokazala, ali molio bi da mi kažete jednu stvar sada? Mala Mila je riješena, a što ćemo sada sa stotinama drugih djece koje boluju od malignih bolesti? Hoće li se sada tako skupljati za svako dijete koje je bolesno, možda i vaše jednoga dana ili je samo jadna mala Mila bila sretnica koju je život dao šansu za dalje? Što će biti sada s drugom bezimenom djecom koju svaki dan gledam u mojoj bolnici? Hoće li se sada za njih skupljati ili oni nemaju pravo na najbolje liječenje u Americi i to još eksperimentalno? Inače samo da Vam kažem Eksperimentalno liječenje se ne plaća, ono je besplatno! Imaju li drugi roditelji pravo da se mediji ovako bore i za njihovu djecu poimence ili je ovo sada bilo to?”, kazao je na svojemu Facebook profilu.

U razgovoru s doktorom Tomasovićem, iskočila su pitanja koja je postavio u ovoj objavi.

“Gledajte, to nije logično. Samo na mojem odjelu ima stotinu djece koja su isto tako bolesna. Što ćemo s njima? Siguran sam da na istom odjelu gdje je bila ona ima još par Mila”, kazao je doktor za Zagreb.info.

Istaknuo je kako mu nije jasno zašto se i za drugu djecu ne skuplja ovako. Osim toga, u svojoj je objavi spomenuo kako se eksperimentalno liječenje ne plaća.

“Eksperimentalno liječenje je svuda u svijetu besplatno. To zna i netko tko je barem napola doktor. Sama riječ vam govori da je riječ o eksperimentu, pacijenti su zamorci. Što ako liječenje ne uspije?”, je još jedno od pitanja koje zanima doktora Tomasovića.

Zaključaka na kraju nema, ostaju mnoga otvorena pitanja na koje građani žele odgovor.

“Zašto se mora ići u ameriku na liječenje, što onda nedostaje ovdje? Hvalimo se da imamo sve najbolje, zašto ljudi odlaze van onda? Čemu?”, ističe kirurg Tomasović.

Komentari