ZAGREB SLAVI KINESKU NOVU GODINU: Pogledajte po čemu je toliko posebna (FOTO/VIDEO)

Zagreb.hr

Grad Zagreb pridružio se svjetskim metropolama u obilježavanju ovog dana.

U suorganizaciji Grada Zagreba, Grada Pekinga i veleposlanstva NR Kine u RH u subotu, 30. siječnja, u 18,00 sati na Trgu bana Jelačića proslavit će se Kineska nova godina.

Prema programu proslave posjetitelji će moći uživati u izložbi lanterni terakota ratnika i kineskih dekorativnih lampiona koji se već nalaze na Trgu, a koje će u subotu zasjati posebnim sjajem te kulturnom performansu s tradicionalnim plesom zmaja, stoji na stranicama Zagreb.hr.

Programu proslave prisustvovat će visoki uzvanici: predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik sabora Željko Reiner, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić te šef gradskog ureda za kulturu Grada Pekinga Lu Xianfu.

Zanimljivosti o proslavi

Vojnici od terakote biti će dio manifestacije Noći muzeja koja počinje 29. siječnja. Osamdeset šarenih ljudskih figura prirodne veličine uz jednu konja tu će večer posebno zračiti. Dok će u brojnim metropolama diljem svijeta Kinezi slaviti 15 dana.

Slavlje završava 15. dan, nakon početka kineske godine, kada je festival svjetiljki. Tada se u zrak puštaju papirnate crvene svjetiljke.

ChiangKaiShek-MemorialHall-LanternFestival

Ipak, postoji običaj koji je ponešto različit od ostatka svijeta. Naime, djedovi i bake svojoj djeci i unucima daruju novac u crvenim papirnatim omotnicama kao simbol blagostanja za mlade i stare. Inače, crvena boja, ujedno glavna boja svih novogodišnjih kineskih ukrasa, simbolizira bogatstvo, prosperitet i sreću.

Povodom jednotjednih praznika, trgovine zatvaraju svoja vrata, a Kina se pretvara u mjesto masovne migracije – oko 230 milijuna ljudi (više od kompletne populacije Brazila) kreće na put kako bi praznike proveli sa bližnjima.

dragon
Kineska Nova godina, poput svakog običaja koji potječe iz pradavnih vremena, počiva na mitovima i legendama. Prema predaji, seljaci su svojedobno petardama te crvenim lampionima i zastavama otjerali zvijer imena Nian koja se bojala crvene boje. Tijekom lunarne Nove godine Kinezi se ne tuširaju, ne peru rublje i ne čiste.

Dođite i uživajte!


Komentari