KBC Sestre milosrdnice: Zanijekao kontakt sa zaraženim!

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

KBC Sestre milosrdnice, dok traje kriza s koronavirusom, predviđen je za primanje hitnih slučajeva, akutnih miokarda, moždanih udara i trauma, a zbog neodgovornosti pacijenata je kompromitiran, piše Jutarnji list. Drugim riječima, zbog neodgovornosti pacijenata – krovna bolnica predviđena za hitne i životno ugrožene pacijente koji nemaju koronavirus ima problem, koji, sada u ionako teškoj situaciji treba rješavati!

Prema riječima ravnatelja KBC-a Marija Zovka za Jutarnji – u četvrtak je u bolnicu vozilom Hitne pomoći došao muškarac starije životne dobi koji je pao i imao prijelome, te rupturu slezene.

“Naravno, ispitan je više puta ima li sumnju da je bio u kontaktu s oboljelim od koronavirusa, odnosno postoji li ikakva bojazan da bi mogao biti zaražen. Na sva pitanja odgovorio je negativno, tako da je hitno odvezen na operaciju”, kaže Zovak.

Nakon uspješno odrađene operacije, pacijent je smješten na jedinicu intenzivnog liječenja te je sljedeći dan dobio temperaturu 37,5. Međutim, nakon takvih operacija povišena tjelesna temperatura nije neuobičajena.

“Tijekom dana nazvala nas je obiteljska liječnica pacijenta i rekla da je muškarac bio u kontaktu s rođakom koji mu je došao u posjet iz Njemačke, te da je istom potvrđen koronavirus. Što znači da pacijent nije prijavio da je nekoliko dana bio u kontaktu s rođakom koji je došao iz zemlje u kojoj bukti epidemija”, kaže Zovak te dodaje da je pacijent momentalno testiran te da je oko 1.30 u noći na subotu došla potvrda da je i operirani pacijent pozitivan na koronavirus.

Neodgovorni pacijent kontaminirao je srce bolnice, intenzivnu njegu, šok-sobu, doveo u opasnost pacijente koji su na intenzivnoj njezi, liječnike i medicinske sestre – ogorčen je ravnatelj Zovak.

Mjere su odmah poduzete, a pacijent je prebačen u Zaraznu, dok su ostali pacijenti razmješteni. Svi su prostori dezinficirani.

“Sve mjere su napravljene. U samoizolaciji je desetak liječnika i sestara, a imamo i 15 pacijenata koji su bili u sekundarnom kontaktu”, napominje Zovak.

Unatoč tome, Zovak ističe kako je situacija pod kontrolom te da bolnica ima dovoljno kapaciteta. Osim toga pripremljena je i dodatna zgrada u kojoj su operacijske sale, intenzivna njega i šok-sobe, a smatra da će za dva dana sve normalno funkcionirati.

“Ovo je još jedan podsjetnik ljudima da se ponašaju odgovorno jer ugrožavaju druge. Ugrožavaju liječnike, one iste koji će im trebati, a još više ugrožavaju pacijente koji su zbog svojih bolesti vitalno ugroženi i zahtijevaju intenzivnu skrb”, napominje.

Tijekom dana uzimaju se uzorci svih koji su bili u neposrednom kontaktu s oboljelim od koronavirusa, a prvenstveno je riječ o tri medicinske sestre i liječnicima koji su operirali, navodi Jutarnji. Sreća u nesreći je što to osoblje nije izlazilo iz bolnice, odnosno nakon saznanja su otišli direktno kućama, a što se tiče pacijenata koji su bili u kontaktu s oboljelim – vrlo vjerojatno neće razviti bolest jer su kreveti dovoljno udaljeni jedan od drugoga.


Komentari