KBC Sestre milosrdnice odgovaraju punom snagom: Reduciraju se ulazi, a obustavljaju godišnji odmori

Foto: Wikimedia Commons

KBC Sestre milosrdnice razvio je sustav posebnih i detaljnih uputa za postupanje vezano uz pandemiju koronavirusa, prenosi 24sata.hr.

Neke od uputa odnose se i na to da će se sadašnji pacijenti iz “zelene zgrade”, evakuirati na ostale odjele, a pacijentima čitave bolnice dane su upute da ne napuštaju odjele osim u pratnji na dijagnostičke pretrage.

Također, potrebno je odgoditi sve pacijente koji sudjeluju u kliničkim ispitivanjima, a  pacijenti koji dolaze pod sumnjom na koronavirus zbrinjavat će se u izolaciji OHBP-a KBC Sestre milosrdnice do transporta u Kliniku za infektivne bolesti.

Dakako reduciraju se ulazi u zgradu, a povećava se dostupnost zdravstvenih djelatnika te se privremeno obustavljaju godišnji odmori, službeni izostanci i slično.

Kako to sve izgleda u praksi pokazao je na svom Facebooku Tomislav Galović, novinar i pacijent bolnice u Vinogradskoj.

“Vijesti iz bolnice. Iz Vinogradskoj nas obavijestili kako se sutra svi pacijenti koji nisu kritično otpuštaju kući. Da bi se oslobodila mjesta za sve koji će možda dobiti corona virus. Ne znam što bih na to rekao. Osobno se odlasku kući veselim. Mislim kako sam trebao biti otpušten još jučer. Ali, opće poznato je kako se u hrvatskim bolnicama odluke vikendima ne donose. Funkcioniraju samo sestre i Hitna. Sve ostalo čeka ponedjeljak. No, ovdje kod mene na odjelu neurologije ima ljudi koje je moždani puno žešće onesposobio nego mene. Neki žive sami. I opravdanom su strahu što će biti s njima i kako će preživjeti doma bez potrebne liječničke njege i nadzora. Da ih se pusti kući nije zdravstvena i liječnička odluka nego administrativna i politička. Bolest im nije u trendu. Nisu zarazni. No, ako umru, na čiju će dušu njihova smrt ići? Što da rade ovih dana oni koji se razbole od nečeg što nije korona virus, a za njih može biti kobnije, bolnije i smrtonosnije? Ili postavljam previše pitanja premijeru koji se na dan kada je odlučio sve pacijente hrvatskih bolnica pustiti kući zafrkava s izborima u političkoj stranci? Toliko o njegovim prioritetima…”, napisao je.

S druge strane, građani koji su se danas zatekli su Vinogradskoj zadovoljni su zatečenim i u nekoliko objava hvale organizaciju rada. 

U bolnici se neće odvijati kliničke vježbe ni nastava za studente, a otkazuju se i svi sastanci s predstavnicima farmaceutskih tvrtki.


Komentari