SJAJNA AKCIJA ZAGREBAČKIH LIJEČNIKA: Pacijentu iz trbuha izvadili tumor od 15 kilograma

Pacijentu Đuri Mostahiniću u KB-u Merkur liječnici su iz trbuha izvadili tumor težine gotovo 13 kilograma, s krvlju teži za još dva kilograma.


Tim liječnika KB-a Merkur prvi su put u svojoj karijeri vidjeli tumor takve veličine i težine. Tumorska masa potisnula je cijeli trbuh pacijenta unaprijed i “prisvojila” lijevi bubreg, što je je otvorilo nekoliko pitanja liječnika, koji su nakon toga morali otkriti potiskuje li tumbor organe ili se u njih infiltrira.

“Primjećivao sam samo da mi raste trbuh, ali me nikad ništa nije boljelo, imao sam normalan apetit i sve. Zbog nekih sasvim drugih problema, nekog osipa, dermatolog me poslao na ultrazvuk i onda su ga otkrili”, ispričao je pacijent Đuro Mostahinić.

Liječnici su kazali kako još nemaju konačnu patohistološku dijagnozu, koja bi trebala doći kroz idućih tjedan dana, no nadaju se da ako tumor i je maligan, da je niskog malignog potencijala. Zahvat je trajao oko 8 sati, pri čemu je bila potrebna prisutnost dvije anesteziologinje.

“To je bila vrlo duga i zahtjevna operacija koja je tražila proširen hemodinamički monitoring pacijenta, transfuziju krvnih derivata s obzirom na to da je riječ o tumoru koji je bio opskrbljen krvnim žilama. S kirurške strane bilo je sve do u detalje isplanirano i učinjeno tako da ni u jednom trenutku situacija nije bila izvan kontrole. Bio je to uistinu velik tumor i doista nije bila svakidašnja situacija “, kaže dr. sc. Jadranka Pavičić šairć, voditeljica Odjela anestezije, reanimatologije i intenzivnog liječenja u Merkuru.

>>> IZVANREDNA AKCIJA U SITNIM SATIMA: Zagrebački liječnici spasili tri života organima stradalog muškarca

 

Tim liječnika, osim dr. sc. Jadranke Pavičić Šarić, činili su anesteziologinja dr. Danijela Gotić , kirurzi dr. Pavo Kostopeč, dr. Ivan Štironja i dr. Tomislav Bubalo, uz pomoć tri medicinske sestre instrumentarke, piše Večernji.hr.

Srećom, pacijent se već dva dana nakon zahvata uspješno oporavlja, premješten je s intenzivne na odjel i vrlo je optimističan u vezi svog brzog i potpunog oporavka, a mi mu želimo svu sreću!

>>>LIJEČNICI U POTPUNOM ŠOKU: Ovaj prirodni sastojak ubija 93 posto stanica raka debelog crijeva?


Komentari