KB DUBRAVA: U jesen 2019. godine započinje gradnja dvije nove dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije

Wikimedia

Klinička bolnica Dubrava trebala bi u idućoj godinu dobiti dvije nove dnevne bolnice, na Zavodu za bolesti srca i krvnih žila i Zavodu za gastroenterologiju, kao i novu jednodnevnu kirurgiju, a cijeli projekt obnove i prilagodbe financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od gotovo 50 milijuna kuna.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je na predstavljanju projekta kako će 60 posto tog novca biti uloženo u novu sofisticiranu opremu, a 40 posto za građevinsku adaptaciju prostora, a sve bi trebalo biti u funkciji do početka ljeta iduće godine.

Bit će to, kazao je, veliki iskorak za KB Dubrava kad je riječ o dostupnosti, kvaliteti i brzini usluga te smanjenju lista čekanja dok će rad jednodnevne kirurgije značajno utjecati na liste čekanja. Građevinske preinake i prenamjena prostora stajat će 19,3 milijuna kuna, a oprema za dnevne bolnice i jednodnevnu kirurgiju 28,8 milijuna kuna, dok će 1,5 milijun kuna biti upotrebljen za promicanje pristupačnosti za osobe s invaliditetom, promicanje vjerske tolerancije itd.

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đurić naglasila je kako su dosad iz područja zdravstva u sklopu programa za predviđeno razdoblje objavljeni svi pozivi, koju uključuju 2 milijarde kuna za 51 projekt, a dosad je ugovorena 1,7 milijarda kuna.

“Mi smo u Ministarstvu zdravstva bili maksimalno uspješni u apliciranju i dosad je u području zdravstva ugovoreno 97 posto sredstava. Nadamo se da će tako biti uspješni i kod ugovaranja novog razdoblja te ćemo, nadam se, u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU uspješno aplicirati za sredstva za izgradnju Nacionalne dječje i Sveučilišne bolnice, što bi bio povijesni medicinski iskorak za Hrvatsku”, rekao je Kujundžić.

Podsjetio je da je Grad Zagreb vlasnik postojećeg objekta i zemljišta na lokaciji Blato, gdje će se graditi bolnica. “Sada tražimo državno jamstvo za početak gradnje tako da ne gubimo vrijeme. Nadamo se da će već u narednim mjesecima biti raspisan natječaj za idejni i izvedbeni projekt, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU osiguralo je već 37 milijuna kuna za studiju izvodljivosti i aplikaciju za EU fondove”.

Kujundžić očekuje da će početak gradnje Nacionalne dječje bolnice kao prve faze Sveučilišne bolnice biti tijekom jeseni 2019. a o tome koliko su iskoristivi postojeći objekti stare Sveučilišne bolnice, koja je započeta još 80-ih godina prošlog stoljeća, pokazati studija izvodljivosti, za čiju će izradu biti raspisan međunarodni natječaj.

“Dosad je napravljena statička provjera koja je pokazala da je objekt statički valjan no veliko je pitanje je li funkcionalno primjeren suvremenoj bolnici budući da je projektiran krajem 70-godina 20 stoljeća, no za početak gradnje nećemo čekati studiju izvodljivosti”, kazao je Kujundžić.

Vezano uz slučaj primanja mita u splitskom KBC-u i inspekcijskog nadzora koji je u tijeku, Kujundžić je rekao kako su “u bolnici djelatnici Ministarstva zdravstva te neovisni kardiokirurzi i kardiolozi koji analiziraju je li došlo i do mogućeg stručnog propusta, dok je eventualno uzimanje mita posao policije”, prenosi Hina.


Komentari