KB Dubrava dobila novu intenzivnu za Covid bolesnike u kojoj radi samo osoblje s Rebra

Ilustracija. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

KB-u Dubrava, koja je proglašena jedinom Covid bolnicom u zemlji, ima novu jedinicau intenzivne njege za Covid bolesnike, a na kojoj rade samo liječnici, medicinske sestre i tehničari iz KBC-a Zagreb.

V.d. ravnatelja KB-a Dubrava dr. Ivica Lukšić Indexu je rekao da otvaraju novu jedinicu intenzivne njega i da će na njoj raditi samo medicinsko osoblje s Rebra, što nam je danas potvrdila glavna sestra KBC-a Zagreb Ana Ljubas.

“To je startalo, na tom odjelu intenzivne radi samo naše osoblje. Imamo 28 medicinskih sestara i tehničara i 13 liječnika, na tom odjelu na kojem se može smjestiti 12 pacijenata”, kazala je Ana Ljubas za Index.

Prije mjesec dana u ispomoć Dubravi poslali su prve dvije medicinske sestre, a potom je 28. listopada otišlo još 20 sestara i isto toliko liječnika. Neki su i dalje u respiracijskom centru, dok će 28 sestara raditi u intenzivnoj. Radi se kvalitetno, sve naše sestre koje su otišle tamo pružaju jednako kvalitetnu skrb kao što su i pacijentima na Rebru. Što se tiče odnosa s kolegama iz Dubrave, moje kolegice kažu da imaju fantastičan odnos s njima, kažu nam koliko su sestre iz KB-a Dubrava, koja otpočetka pandemije skrbi o Covid bolesnicima, jako požrtvovne”, kazala je Ljubas.

Navodi kako su posljednja tri dana pripremali intenzivnu u Dubravi, a danas su, navodi, poslali i 10 medicinskih sestara u Varaždin.

“Tamo je baš teška situacija. Nisam htjela nikome reći da mora ići, nisam htjela odrediti, ma mi smo se na sve pripremali još od veljače, pripremali smo naše ljude da će možda morati biti mobilizirani i premješteni u druge zdravstvene ustanove pa smo počeli s pripremama listi tko će ići. Rekla sam i medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima da ih poštujem i cijenim i da ne želim nikoga izvući i reći mu: “E, ti moraš u Arenu, ti moraš u Dubravu, ti u zaraznu”. Rekla sam im: idemo stvarati timove, želi li netko, ima li netko volje ići negdje i onda su se kolegice i kolege same javljale. Zadnja tri mjeseca smo obučavali medicinske sestre koje nikad prije nisu radile u intenzivnoj”, istaknula je Ljubas.

Osim u Dubravu i Varaždin, poslali su i sedam iskusnih medicinskih sestara na Kliniku za infektivne bolesti.

“Recimo, za Varaždin se javila kolegica čija je majka 1991. godine bila u Kninu kao medicinska sestra, u to vrijeme tamo je bila varaždinska brigada, pa je rekla: idem ja u Varaždin. Sve su nam se sestre i tehničarke dobrovoljno javili da idu pomoći kolegama u bolnice gdje je kritično”, kazala je na kraju za Index Ana Ljubas.


Komentari