Katastrofu na Dolcu potvrđuju i službene brojke: Zakup u dvije godine pao za 30 posto, evo što o revitalizaciji kažu Tržnice Zagreb

Foto: Zagreb.info

Očaj i pesimizam zavladali su kultnim Dolcem.

Kako je Zagreb.info ranije pisao, prošlog smo utorka razgovarali s prodavačima na Dolcu. Puno ih je manje, kupaca nema kao prije, a osim koronavirusa, neki smatraju i kako je potres 2020. uzrok slaboj posjećenosti jer su se ljudi raselili iz centra grada.

U jeku najnovijih poskupljenja, neki su zadržali stare cijene, neki su zadržali iste, a neki su ih čak i snizili, ali kupci nikako da se sjeti kultnog platoa za nabavu svojih namirnica, barem ne u onoj mjeri kao prije.

“Neće ovo dugo, euro će nas dotući. Fiskalne račune smo preboljeli, hoćeš-nećeš, ali ne znam što se tiče eura. Ne samo Dolac, već su tržnice općenito užas”, rekao nam je tada prodavač voća s kojim smo razgovarali.

No, koliko je situacija doista dramatična? Upitali smo Tržnice Zagreb, podružnicu Zagrebačkog Holdinga koji trgovcima diljem grada daje zakup za prodaju njihovih proizvoda. Pritom su nam napomenuli kako su cijene namirnica na tržnicama isključivo odluka prodavača kojima daju prostor za zakup, te se nemaju namjeru niti zakonsko pravo miješati.

Pali za 30 posto

“Sigurno ste upoznati s utjecajem potresa na određene društvene pojave u središtu grada među kojima je najizraženiji pad broja stanovnika koji su u ulozi kupaca na tržnici Dolac bili njeni najvjerniji posjetitelji”, rekli su iz Tržnica Zagreb.

Kao i svugdje u svijetu, napominju, broj prodavača izravno je povezan s kupcima koji se zanimaju za njihove usluge.

“Isto tako, na promet kupaca na zagrebačkim tržnicama nepovoljno utječe i postupno mijenjanje navika građana da kupuju na njima okrećući se velikim shopping-centrima u kojima na drugi način zadovoljavaju svoje, generacijski svojstvene konzumentske potrebe”, navode.

Također, iznijeli su i statistiku prema kojima je, usporedi li se broj zakupa prije i poslije potresa i pandemije, promet na Dolcu manji za 30 posto.

Inače cijene zakupa prostora za prodavanje na zagrebačkim tržnicama javno su dostupne. Tržnice su podijeljene u prvu i drugu zonu, među kojima je ona ekskluzivnija prva zona, u kojoj se nalazi i Dolac.

Ovisno kakvu vrstu štanda i gdje želite, također ovisno želite li koristiti utege tržnice, zakupiti prostor na mjesečnoj ili dnevnoj razini, te koristiti razglas i sanitarni čvor, različite su cijene (izražene bez PDV-a).

Screenshot: Tržnice Zagreb
Screenshot: Tržnice Zagreb
Screenshot: Tržnice Zagreb
Screenshot: Tržnice Zagreb

 “Imajući u vidu kulturološku, tradicijsku i turističku vrijednost tržnice Dolac, koji je kao što vidite doista pogođen nizom nepovoljnih okolnosti, Tržnice Zagreb će svaku poslovnu odluku, pa i onu o eventualnim promjenama cijenama zakupa na ovoj tržnici doista vrlo pomno promišljati, rukovodeći se upravo ciljem očuvanja i revitalizacije Dolca, kao jednog od prepoznatljivih simbola Grada Zagreba”, obećavaju iz tržnica Zagreb.

Upitani o tome hoće li cijene porasti uvođenjem eura, iz Tržnica Zagreb istaknuli su kako je to trenutno nemoguće predvidjeti.

“Uvođenje eura realnost je s kojom smo svi suočeni, kako pojedinačno kao građani tako i u poslovnom okviru. Tržnice Zagreb će poput ostalih poslovnih subjekata u Republici Hrvatskoj biti spremne za sve faze uvođenja eura i prilagoditi svoje poslovanje u skladu sa zakonima i propisima koje na prijedlog Vlade RH usvoji Sabor Republike Hrvatske”, kratko su poručili iz Tržnica Zagreb.


Komentari