Katastrofalni životni uvjeti stanovnika u Lučkom: ‘Nemamo plina ni kanalizacije. Vodu jedino imamo iz bunara, pomiješanu s fekalnim vodama’

FOTO: Wikipedia

Stanje u Lučkom u naselju Ivičeki je poražavajuće, stanovnicima uskraćene osnovne potrebe.

Na mail redakcije javili su nam se stanovnici Lučkog (Novi Zagreb), točnije iz naselja Ivičeki. Suočeni su s problemima koji značajno utječu na kvalitetu života svih stanovnika. Naime, osim što im je povezanost s centrom grada loša i ZET-ovi busevi im nisu naklonjeni, zabrinuti građani Lučkog pišu kako su i dulje od 15 godina u svojim ulicama, a nemaju niti vode niti kanalizacije.

U naselju Ivičeki, kaže nam građanka, nemaju pitke vode već koriste onu iz bunara. Da je situacija alarmantna dokazali su i sami stanovnici naselja Ivičeki koji su nosili vodu iz bunara na analizu, a koja je pokazala da je ta voda pomiješana s fekalnim vodama. Stanovnici često boluju od crijevnih infekcija, pa sumnjaju da bi to moglo biti upravo od zagađene vode.

Naravno, prije svakih izbora obećana su im “brda i doline”, no sve opet ostaje na pukim obećanjima, a zagrebački gradonačelnik, kaže naša sugovornica, ne poduzima ništa iako je upoznat s problemom. U ovom naselju živi 195 stanovnika, od čega je 45 djece.

“Vodovod su sproveli po ulici Dolenice i sve okolne ulice ostale su bez vode”, kazala je građanka.

Što je još gore, osim što nemaju pitke vode, nemaju ni kanalizacije, ali ni nogostupa na ulicama.

“Svi imamo građevinske dozvole u kojima stoji u roku 2 godine svi priključci. Mi smo tu već 20 godina, a ništa nemamo”, kazala nam je građanka.

U derutnom stanju je Dom zdravlja, pokriven azbesnim pločama i okružen štakorima. Za bilo koji osnovni medicinski nalaz stanovnici moraju u Siget, a Lučko i okolica imaju oko 10 000 stanovnika.

FOTO: Facebook / Lučko
FOTO: Facebook / Lučko

‘Očito je bitnije graditi fontane’

“Teško je doista. Najteže mi je bilo kada sam tek došla u Lučko, ali sada sam se već naviknula vodu točimo kod drugih koji je imaju. Mislim, može se tuširati u njoj i kupati, ali za piće nije. Nosili smo, kao i drugi, vodu na testiranja, a sva su pokazala da baš nije najbolja za konzumaciju. Možda zbog blizine septičke jame i vode. Glumim si da sam Rocky Balboa dok nosim u svakoj ruci po kantu od 6L i nadam se kako će se s vremenom popraviti situacija. No, znam da neće”, kazala nam je Anamarija.

U više se navrata, kaže, obratila medijima, no nije dobila povratne informacije.

“Moguće je da ni njima nitko ne želi odgovoriti. Očito je bitnije graditi fontane, odnosno, vodoskoke na Britancu i inim mjestima nego u Lučkome provesti vodu, kanalizaciju i plin u svim ulicama”, smatra naša sugovornica.

“Nažalost, čovjek se s vremenom navikne na sve. O kvaliteti više ne razmišljam, bitno mi je da preživim nekako i da ne mislim na to što u 21. stoljeću nemam mogućnosti natočiti si vodu iz pipe“, zaključila je Anamarija o poražavajućem stanju.

Upite oko ove problematike smo poslali Upravi društva Zagrebačkog Holdinga, Vodoopskrbi i odvodnji d.o.o., Gradskom stambenom komunalnom gospodarstvu i predsjedniku Gradske skupštine Grada Zagreba, no do zaključenja članka nismo dobili odgovor.


Komentari