KATASTROFALNI UVJETI U ZAGREBAČKOM PRIHVATILIŠTU: Djeca u potpunosti zanemarena, MUP ignorira problem

Loših primjera je i previše, od slučajeva da si je majka prerezala žile, pa sve do toga da nemaju hrane, medicinske pomoći…

U nekadašnjem zagrebačkom hotelu Porin, a danas prihvatilištu za azilante, danas se nalazi oko tristo ljudi, no, gotovo nitko se ne bavi uvjetima u kojima ti ljudi žive. Nedavno su oni sami pokušali prosvjedom ukazati na probleme koji ih muče, ali bezuspješno. Volonteri naglašavaju kako uvjeti u kojima obitavaju azilanti iz Sirije, Iraka, Irana i Afganistana, nisu zadovoljavajući, a primjera loših primjera ja nažalost i previše.

“Od slučajeva da si je majka dvoje djece prerezala žile, da djeca nemaju dovoljno hrane, da nema prevoditelja pa do toga da im se medicinska pomoć ne osigurava na vrijeme”, rekao je Luka Juranić, volonter organizacije Are You Syrious, prenosi RTL.

Azilanti dobivaju sto kuna mjesečno, a s ispravama koje su dobili od MUP-a nemaju pravo ni na besplatan javni prijevoz. Upravo zbog toga su prošli tjedan i prosvjedovali. Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić stanje u Porinu nije htio komentirati.

Facebook
Facebook

Djeca najviše ispaštaju

No, najgore od svega jest što u azilu ima i 60-ak djece koja su ni kriva ni dužna ostala bez djetinjstva. No, osim veselog djetinjstva djeca su ostala uskraćena i za obrazovanje jer već mjesecima, a neki možda i puno duže, bježe od rata.


“Neka od te djece su na prostoru Hrvatske sad već više od šest mjeseci i doista smatram da i u skladu s pravima djeteta, a i nekakva je potreba organizirati toj djeci sustavno vrijeme u smislu obrazovanja”, rekla je pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

MUP i dalje ignorira ovaj problem unatoč silnom trudu udruga. “Napisali smo tri dopisa. Svaki put ili nam nisu ništa odgovorili ili su rekli da pišemo novi dopis”, rekao je volonter Juranić.

Doznaje se kako će pravobraniteljica za djecu idući tjedan posjetiti Porin. No prema kojem programu bi ta djeca trebala učiti, gdje bi se nastava trebala održavati i postoji li u Zagrebu dovoljno nastavnika na arapskom, pitanja su koja za sad ne nude odgovor.

Komentari

loading...