Katastrofalni podaci: U ZG Holdingu radnici imaju nižu stručnu spremu od tražene

Od ukupno 8070 zaposlenika u 16 podružnica Zagrebačkog holdinga, njih 2146 radi na mjestima za koja nemaju odgovarajuću stručnu spremu.

Najviše takvih radnika ima u Zagrebačkim cestama. Od nihovih 480 zaposlenika, čak 230 ima nižu stručnu spremu. Slično je u Tržnicama Zagreb, gdje od ukupno 311 radnika, njih 138 ima neodgovarajuću stručnu spremu te u ZET-u, gdje 1308 radnika od ukupno 3666 nema sve uvjete za posao koji obavljaju.

Samo u Areni Zagreb i Upravljanju nekretninama nisu utvrđene ovakvi slučajevi.

 

Naime, Antikorupcijsko povjerenstvo u svom je izvješću navelo kako su lani razmotrili 25 pritužbi građana, među kojima su prijave vezane za izgradnju komunalne infrastrukture, sumnje na primanje mita i zlouporabu položaja i ovlasti u gradskim upravnim tijelima, korištenje poslovnih prostora u vlasništvu grada i dodjelu javnih površina za postavljanje otvorenih terasa, nezakonitu gradnju i slično, piše Jutarnji list.

Povjerenstvo je također razmotrilo i anonimnu prijavu o nepravilnostima u radu Vodoopskrbe i odvodnje, nakon čega je zatraženo da Gradski kontrolni ured obavi nadzor u toj podružnici.

Taj nalaz bio je poražavajući. Broj radnika na pojedinom radnom mjestu nije bio definiran, radnici su imali neodgovarajuću stručnu spremu, a pronađen je i višak zaposlenika na rukovodećim mjestima. Povjerenstvo, koje je tada vodio HDZ-ov Andrija Mikulić, zatražilo je da se nadzor provede u svim ostalim podružnicama.

Prema tom nalazu Gradskog kontrolnog ureda, u Čistoći, Zagrebparkingu, Zagrebačkim cestama, Velesajmu i Zrinjevcu utvrđeno je da pravilnici o sistematizaciji nisu usklađeni s Temeljnim kolektivnim ugovorom. Također, devet podružnica nije odredilo broj zaposlenika na pojedinom radnom mjestu.

Agencijski ugovori i nepostojeća radna mjesta

Podaci kazuju i kako na Autobusnom kolodvoru na dva radna mjesta, radi devet zaposlenika umjesto potrebnih šest. U Gradskim grobljima  47 radnika raspoređeno je na četiri radna mjesta, umjesto 23 radnika kako je definirano. U AGM-u, od 229 zaposlenih, njih sedam radi na mjestima koja nisu sistematizirana, a jedan djelatnik radi na poslu koji jednostavno ne postoji.

U Izvješću se navodi i kako osam podružnica koristi agencijske radnike, a najviše takvih je u Zagrebačkim cestama gdje je više agencijskih nego zaposlenih radnika. U Zrinjevcu ih ima 101, od ukupno 668 zaposlenika, dok ih u Čistoći radi 105 od ukupno 1483 radnika.

Predsjednik Povjerenstva trenutno je Tomislav Stojak.

“Ovo je prvo takvo izvješće gdje imamo sažet rad Povjerenstva i nalaz Kontrolnog ureda. Trebalo bi se ići u smjeru da se Povjerenstvu prošire ovlasti kako ne bismo samo raspravljali o dobivanim dokumentima, već djelovali. Ovo samo pokazuje kako stvari u Holdingu ne štimaju i da treba popraviti sustav. Za ovo stanje nije odgovorna samo sadašnja uprava, već i one prije nje, od SDP-ove do one koju je postavila tadašnja zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek.” kaže Tomislav Stojak.

 


Komentari